Închide

Venitul brut al unei gospodării din România a fost în trimestrul II de 6241 de lei. Peste o treime din cheltuieli merg înspre alimente/ Investițiile, procent infim

Economie by Actual de Cluj - oct. 05, 2022 0 40

Veniturile totale medii lunare (brute) au reprezentat în trimestrul II 2022, în termeni nominali, 6241 pe gospodărie şi 2481 lei pe persoană, arată datele Institutului Național de Statistică. Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul II, în medie, de 5375 lei lunar pe gospodărie (2137 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,1% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 5853 lei lunar pe gospodărie (2327 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 388 lei lunar pe gospodărie (154 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,6% din veniturile totale ale gospodăriilor).

Cifrele sunt în ușoară scădere față de trimestrul precedent, când veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 6.227 de lei pe gospodărie şi 2.476 lei pe persoană.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,6%), veniturile în natură (6,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), veniturile din agricultură (2,1%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%)

Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.

Sursa: INS

Investițiile, sub 1% din cheltuieli

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de doar 0,8%.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul II 2022, în medie, 35,1% din consumul gospodăriilor.

 

Grafic INS

Nici un comentariu

Scrie un comentariu