Închide

Vechii portocalii se instalează oficial la șefia PNL Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 26, 2016 1 917

Marius Nicoară a anunțat astăzi că renunță la funcția de co-președinte al PNL Cluj, fără, însă să precizeze dacă i s-a cerut de la nivel central să se retragă: „La alegerile locale de acum trei săptămâni, PNL-Cluj a triumfat. Cred că acesta este cel mai potrivit moment pentru mine să anunţ că a venit vremea să renunţ la co-preşedinţia PNL-Cluj, asigurând astfel un transfer de generaţii la conducerea partidului. Am transmis conducerii centrale a PNL demisia mea din funcţia de co-preşedinte al organizaţiei judeţene” – așa și-a încheiat Nicoară scrisoarea prin care și-a anunțat demisia. În realitate, strategia privind numirea de lideri unici la nivelul fiecărei organizații locale de partid, aparține conducerii centrale a PNL. Drept urmare, PNL Cluj va rămâne sub conducerea vechiului PDL, în speță a actualului președinte Daniel Buda, care deține în prezent un mandat de europarlamentar (Daniel Buda, foto-centru)

Decizia privind înlăturarea unor lideri din fruntea organizațiilor locale

După alegerile locale din 5 iunie, liderii PNL de la centru au dispus ca la nivelul fiecări organizații locale să se renunțe la conducerile comune (co-președinți, co-vicepreședinți etc) și să fie impuși lideri unici. Actualdecluj.ro a anunțat în exclusivitate că decizia privind impunerea de lideri unici a fost influențată de rezultatele electorale obținute de către fiecare organizație locală în parte. La Cluj, s-a considerat că fără capitalul de imagine adus de liderii vechiului PDL, liberalii nu ar fi reușit să obțină un scor electoral satisfăcător. Oricum, dacă nu ar fi fost voturile de pe municipiu pe care Emil Boc le-a adus partidului, PNL ar fi pierdut lejer președinția Consiliului Județean Cluj. Analiza rezultatelor electorale a dus la concluzia că liderii din vechea tabără a PNL trebuie să plece din fruntea organizației locale. Inițial, senatorul Marius Nicoară ar fi insistat ca actuala conducere a organizației PNL Cluj să fie păstrată până în 2017, când se organizează, oficial, alegeri interne – spun sursele Actualdecluj.ro Liderii de la București au considerat, însă, că dacă s-ar fi făcut o excepție în cazul Clujului, și alte organizații locale ar fi venit cu aceleași pretenții. „S-a decis ca în fiecare organizație locală să rămână o singură conducere, formată din tabăra partidului care s-a dovedit că are o forță electorală mai mare. La Cluj, vechiul PDL a arătat că a adus mai multe voturi pentru PNL, ca atare, Marius Nicoară s-a retras, iar Daniel Buda va rămâne să conducă„, a subliniat o sursă din conducerea partidului. Important de reținut e faptul că marți se va întruni Biroul Național al PNL, care ar urma să-i valideze pe noii lideri ai fiecarei organizații locale de partid. Organizația clujeană va rămâne cu Daniel Buda la conducere, dacă și Bucureștiul va aproba această propunere. Un lucru este cert, că până în 2017 nu se vor organiza algeri interne în PNL. Sursele Actualdecluj.ro au mai explicat că numirea unei conduceri unice va ușura mult procesul alegerilor interne din cadrul PNL, de anul viitor.

Vechii portocalii, în fruntea PNL

PNL a fuzionat cu vechiul PDL, în 2014. Încă de atunci se speculează că la condcerea PNL vor ajunge foștii portocalii, cel puțin în cazul Clujului acest lucru se întâplă chiar acum. Așadar, oamenii din partid care nu au înțeles că vechiul PNL a devenit istorie, nu prea mai au șanse de a avansa politic.

 

Un comentariu

  1. nicoara s-a tnut de razboaie in partid in loc sa promoveze oameni muncitori. e o rusine lista din vechiul PNL pt CL si nicoara e responsbil de asta. bashar si alti copii cu bani si interese nicidecum cei seriosi din partid

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.