Închide

Vasile Dîncu: Nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor

ActualitatePoliticaSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 26, 2022 0 107

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor.

Dîncu a precizat că, în ședința CSAT de miercuri, discuția se va axa pe problema impactului asupra României a unui posibil conflict militar în Ucraina – impactul economic, cu privire la reziliența societății, impactul asupra opiniei publice.

„Vom propune o serie de măsuri, pentru că vor fi consecințe în lanț asupra zonei și a întregii Europe. Dați-mi voie să fim specifici după ce se termină CSAT”, a adăugat Dîncu.

Ministrul Apărării a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.

„Nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Nici NATO nu poate să facă acest lucru. Dislocarea unor trupe se poate face doar când e amenințată o țară membră NATO și nu este cazul Ucrainei”, a precizat Vasile Dîncu.

El a mai menționat că activarea rezerviștilor se face în fiecare an prin rotație, pentru verificare. „În niciun caz nu s-a discutat în acest moment despre activarea rezerviștilor, nu suntem într-o asemenea situație”, a subliniat ministrul.

În privința unui posibil val de migranți dinspre Ucraina, Vasile Dîncu a spus că există scenarii care vor fi discutate în ședința CSAT. „Nu avem date în acest moment că va exista un flux masiv de migranți, dar suntem pregătiți”, a adăugat acesta.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu