Închide

Vaccinul HPV împotriva cancerului de col uterin, compensat 50% începând din 1 decembrie, pentru femeile între 19 și 45 de ani

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - nov. 30, 2023 0 1033

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul anti-HPV, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%, transmite Agerpres.ro.

„De mâine, femeile au o nouă şansă împotriva cancerului de col uterin! Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele şi băieţii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces uşor la vaccinul HPV! Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura acest vaccin, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%”, a scris Rafila, joi, pe Facebook.

El arată că încurajează vaccinarea împotriva cancerului de col uterin.

„Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani!”, a mai scris ministrul Sănătăţii.

Costurile vaccinului HPV  sunt de peste 2000 de lei, arată euronews.ro. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor cauzate de cancer. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Rata mortalitatii este de peste patru ori mai mare decât media europeană.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu