În vizorul EPPO se află proiectul ‘De la marginalizare la integrare’, derulat de Primăria Comunei Deda, din județul Mureș, cu o valoare de finanțare de peste 5,5 milioane de euro (27.195.393 RON). Din această sumă, peste 4,6 milioane de euro (22 798 887 RON) au provenit din fonduri UE – restul fiind fonduri nerambursabile de la bugetul național al României.

Programele care au rezultat din acest proiect au avut ca scop îmbunătățirea integrării comunităților de romi marginalizate și reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială – și anume, prin implementarea educației timpurii pentru comunitățile de romi și prin reducerea abandonului școlar timpuriu, precum și prin promovarea accesului acestora pe piața muncii, sprijinirea antreprenoriatului și îmbunătățirea condițiilor de locuire. Fondurile au fost destinate, de asemenea, finanțării campaniilor de combatere a discriminării.

Cu toate acestea, există motive întemeiate de a suspecta că, în loc să fie în beneficiul comunităților de romi, fondurile au fost parțial utilizate în alte scopuri, de către persoanele implicate în proiect sau de asociații acestora, prin prezentarea de documente false și inexacte autorităților de management.

Perchezițiile au fost efectuate la sediile Primăriei Deda, la trei societăți private și la locuințele suspecților și au mobilizat zeci de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Târgu-Mureș și de la Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, precum și Brigada de Operațiuni Speciale Cluj-Napoca și Târgu-Mureș și Jandarmeria Română (Jandarmeria Română – Gruparea Mobilă de Jandarmi Târgu-Mureș).