Va începe în Cluj-Napoca construcția centrului de colectare pentru deșeuri voluminoase și din construcții
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 09, 2025 0 151
Asocierea Nord Conforest – B.T. Best Tools Company va construi centrul mare de colectare prin aport voluntar de la Pata Rât. În afată de acest centru, în aceeași zonă, urmează să se mai construiască și un centru de colectare mic, ambele fiind finanțate preponderent din fonduri europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. În acestea se vor colecta deșeurile din construcții, mobilier. deșeuri periculoase, textile, oglinzi, deșeuri periculoase, deșeuri vegetale, cadavre de animale etc. Centrele urmează să fie date în operare unei firme autorizate care să se ocupe de activitatea de colectare/valorificare a deșeurilor.
Centrul mic, unde nu se vor procesa deșeurile, urmează să fie gata în 6 luni, iar celălalt, în decurs de 12 luni, potrivit studiului de fezabilitate asumat de Consiliul Local. Primăria a anunțat că s-a semnat contractul cu asociera de firme amintite pentru obiectivul de investiții „Înființarea unui centru integrat de colectare prin aport voluntar – Runda I, CAV mare”, proiect de peste 32 de milioane lei (Cu TVA, din care construcțiile și montajul presupun peste 17,8 milioane lei, cu TVA). Celălalt centru de colectare – mic implică o investiție de peste 2,3 milioane lei.
Primarul Emil Boc a spus public că va da ordinul de începere a șantierului la mijlocul lunii ianuarie și că estimează că în luna iulie acest centru va fi gata.
„Acest centru de colectare selectivă cu aport voluntar nu vizează deșeurile menajere! Vom avea posibilitatea să adunăm deșeurile problematice, cum ar fi cele din construcții. Clujenii vor fi în stare să poată aduce deșeurile din construcții în cantități nelimitate pentru a fi procesate. Deșeurile din spații verzi vor avea un tocător special pentru prelucrarea acestora. Sunt colectate mobilier, alte deșeuri de mari dimensiuni într-un cadru structural Nu va poluare deloc, deșeurile din construcții vor fi procesate ecologic, respectând toate reglementările europene în materie. Avem bani europeni și avizul de mediu. Vom selecta un operator care să operaționalizeze centrul”, arăta Boc în 2023.
Proiectele acestor centre de colectare au fost criticate public în fața Consiliului Local deoarce sunt propuse spre a fi construit într-o zonă unde locuiesc oameni (70 de familii de romi pe strada Platanilor), la 50 de metri de amplasament, în timp ce legea cere 200 de metri față de zonele locuite.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Un ansamblu de blocuri construit în comunism în Cluj-Napoca a fost premiat de arhitecți, cel mai bun proiect de urbanism din România în 1973; după 50 de ani e cea mai aglomerată stradă din oraș
ian. 18, 2025 0
-
Locul din Cluj preferat de regizori: aici s-au turnat filme timp de decenii, e unic în România
ian. 18, 2025 0