Închide

USAMV şi-a prezentat planul pentru noul parc din Hoia. Proiectul, corectat la Urbanism

ActualitateDezvoltareTop NewsUrbanism by Kristina Reştea - ian. 30, 2018 5 4378

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară se pregăteşte să reamenajeze o zonă de 35 de hectare din Hoia. Vrea o „bază didactică”, parc şi ţarcuri de animale – un loc unde studenţii să vadă, pe viu, obiectul de studiu. Ar apărea pavilioane didactice, acvariu, cei de la USAMV vor chiar amenajarea a două luciuri de apă, pavilioane pentru lucrări practice de biotehnologii, dar şi un sistem de alei şi platforme pentru public. Membrii CTATU au sesizat însă mai multe probleme care ar trebui corectate: acestea ţin atât de respectarea regulamentelor impuse de Planul Urbanistic General, cât şi de corelarea cu proiectele Consiliului Judeţean din zona Hoia.

Consultă AICI memoriul de prezentare.

Conform prezentării din Comisia de Urbanism,  pe acest teren există acum opt construcţii propuse pentru modernizare, reabilitare şi reconversie funcţională. Se mai propun 23 de construcţii noi, majoritatea din structură uşoară din lemn, cu „arhitectură tradiţională”. Ar fi vorba despre pavilioane didactice şi săli de prezentare.

Arhitectul Vlad Negru, membru CTATU, a atras atenţia că proiectul propus ignoră o chestiune esenţială: Planul Urbanistic General prevede că acest UTR (Unitate Teritorială de Referinţă) impune „spaţiu verde cu acces public nelimitat„. În acest timp, USAMV ar propune un spaţiu cu acces controlat, iar în propunerile de proiect apare şi amenajarea unui gard de 2,2 metri, cu plasă de sârmă şi soclu opac. La unison, arhitecţii din comisie au sesizat că aceasta nu e o opţiune.  Ceea ce poate face beneficiarul este să amenajeze anumite zone delimitate – cele unde se află animale, însă, ca regulă, accesul general să fie permis publicului.

O altă problemă legată de neadaptarea la regulamentul de urbanism: în această zonă sunt permise activităţi culturale, dar nu de învăţământ, a atras atenţia Voicu Bozac, care a recomandat ca tema de proiectare să fie regândită. De asemenea, traseele propuse în proiect nu sunt coerente şi nu sunt conectate cu alte funcţiuni din vecinătate. Mai ales că în zonă se pregăteşte şi extinderea Parcului Etnografic, cu un proiect rezultat în urma unui concurs de soluţii. „Trebuie să studiaţi şi traseele, nu există armonie între trasee. Această zonă trebuie privită ca o grădină a oraşului, în corelare cu Hoia. În ceea ce priveşte tipologia construcţiilor, să vă armonizaţi cu secolul în care trăim, clădirile din Muzeul Etnografic sunt artefacte; ele nu trebuie copiate”, a spus Bozac. Arhitectul Mihai Racu a atras atenţia şi asupra celor peste 200 de parcări propuse în zonă, care doar ar „sufoca” o viitoare zonă de agrement.

Lucian Naş, coordonatorul biroului de proiecte la USAMV, a precizat că proiectul din Hoia este unul pentru care universitatea vrea să atragă fonduri europene. „Am depus proiectul pe linia de modernizare a infrastructurii educaţionale, am trecut de faza de eligibiltate a ADR (Agenţia de Dezvoltare Regională). Dorim să modernizăm ferma, ce cuprinde opt clădiri, construite între ’52 şi ’89. Vrem să modernizăm ferma şi să o transformăm în bază didactică în care să îi învăţăm pe studenţi cum arată animalele, să ameliorăm rase. Modernizăm clădirile existente şi adăugăm 23 de construcţii uşoare. Proiectul e gândit cu acces pentru public, cu alei şi posibilitate de vizitare. Cunoaştem UTR-ul, ştim că fermă nu putem ţine acolo, asta e modalitatea prin care putem valorifica spaţiul”, a explicat Naş.

Ca urmare a intervenţiilor urbaniştilor, s-a decis că USAMV va putea amenaja local ţarcuri pentru animale, dar perimetrul total nu va putea fi îngrădit. Membrii comisiei au propus o soluţie şi pentru a integra proiectul în regulile planului Urbanistic General. „Să subsumăm conceptului de cultură educaţia. Cu bună credinţă, putem să oferim soluţii”, a sintetizat primarul Emil Boc. „Nu despărţim cultura de educaţie”, a întărit şi arhitectul Adrian Iancu.

Arhitectul-şef al Judeţului, Claudiu Salanţă, care e şi membru CTATU, a propus ca proiectul să se coreleze cu alte proiecte şi investiţii ale Consiliului Judeţean din zona Tetarom şi cu extinderea parcului Etnografic. Accesele pe parcele trebuie corelate. „Nu putem corela un proiect cu gânduri viitoare. Dacă proiectele dvs nu au ajuns la Consiliul Local, ei nu au de unde să ştie ce vreţi acolo. Nu puteţi pune „talpă” la un proiect important al universităţii! Nu puteţi zice „haideţi la noi, la jupâni, la CJ!”. Stăm la aceeaşi masă şi ajutăm comunitatea academică clujeană. Acest oraş trăieşte de pe urma universităţilor. Hai să stăm la masă! E uşor să pierzi proiecte”, a intervenit Boc în sprijinul proiectului USAMV.

Concluzia discuţiilor a fost că proiectanţii USAMV urmează să se întâlnească cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, pentru corelarea proiectelor, şi propunerea universităţii va reveni în şedinţă a Comisiei Operative, cu prioritate.

 

5 comentarii

  1. ” altă problemă legată de neadaptarea la regulamentul de urbanism: în această zonă sunt permise activităţi culturale, dar nu de învăţământ, a atras atenţia Voicu Bozac, care a recomandat ca tema de proiectare să fie regândită”

    Cei de la comisia de urbanism ar trebui sa inteleega ca inn Romania, tara inca demoratica, primeaza Constitutia Romaniei si legile tarii in fata oricarui regulament pe care ar incerca sa-l impune prin PUG. Iar acestea garanteaza PROPRIETATEA PRIVATA !

    Ce urmeaza sa ne mai spuna Comisia de Urbanism, ce facem acasa in pat cu nevasta ?

  2. bravo primaria. blocati tot sa nu se mai faca nimic. eventual sa se faca doar blocuri de 20 de etaje pe buna ziua. ca acolo e ok. nu derajeaza pe nimeni, si voi va puteti lua parandaratul! rusine

  3. @mihai care a comentat inainte. Constitutia garanteaza dreptul la proprietate. Adica nu iti ia nimeni terenul fara justa despagubire. Doar ca dreptul la proprietate nu e egal cu dreptul de a construi, de a taia padurea cum te taie capul etc. Astea se supun unor legi pe care daca nu le-ai citit mai bine taci din gura. Zona Hoia e una din oazele Clujului si orice se face acolo trebuie facut cu maxima atentie. Altfel o sa ajunga ca Fagetul de exemplu.

  4. @sorin, sa ai drept la proprietate, dar nu si de a te folosi de proprietatea ta dupa bunul tau plac, e ca si cum as zice ca pe terenul tau, ramane tot al tau, dar tu din banii tai nu vei avea voie sa iti faci casa, bloc, plantatie de porumb, nimic ce ti-ar aduce bani, ci trebuie neaparat sa faci parc public deschis vecinilor! Ca si cum, ar zice democratic tot orasul, ca nevasta-ta e a ta in acte, nu te divorteaza nimeni, doar ca se voteaza democratic (ca asa e si socialismul democratic) ca dc tot e frumoasa, va fi cu acces public, sa o poata accesa tot orasul.

  5. E ca la mașina. Legea zice ca e a ta și o poți folosi, dar ai voie sa o conduci cu o viteza anume, nu poți sa o parchezi in mijlocul drumului ca sa nu ii încurci pe alții, trebuie sa ii faci revizia obligatorie etc. Adică trebuie sa respecți niște reguli. La fel e și in urbanism. Sunt niște reguli care trebuie respectate…

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.