Închide

Urbaniștii din comisia Consiliului Județean vor să facă un Masterplan pentru a rezolva problemele de trafic din Baciu

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 13, 2024 0 1190

Asaltat de cereri pentru aprobarea construirii de locuințe colective în Baciu, arhitectul-șef al județului a arătat că localitatea de lângă Cluj-Napoca se va bloca dacă nu va finanța și implementa o viziune de dezvoltare alternativă pentru colectarea traficului din ansamblurile de pe deal. Chiar dacă urmează să se facă un nou Plan Urbanistic General (PUG), situația traficului din Baciu nu mai comportă încă 2-3 ani pentru a fi “ușor” pilită, a mai arătat specialistul.

 

Cu un studiu de trafic din 2022, arhitectul Radu Spânu, membru în comisia de urbanism a Consiliului Județean (CJ) Cluj a cerut  avizul pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu blocuri și vile propus în comuna Baciu (faza Plan Urbanistic Zonal) pe un teren de aproximativ două hectare, delimitat de străzile Castanilor și Magnoliei, început în 2017 dar abandonat din motive financiare. Documentația a fost discutată la ședința Comisiei de Urbanism din 9 mai. Proiectul a fost dezbătut în comisie unde a primit foarte multe observații, însă a primit avizul de oportunitate în primăvara lui 2022, condiționat ca la faza următoare, cea a Planului Urbanistic Zonal, să fie rezolvate. Proiectantul a revenit cu o nouă variantă a proiectului imobiliar, pe o suprafață mai mică decât cea inițială. Pentru partea de trafic, nu s-a propus niciun fel de soluție alternativă, locuitorii urmând să intre și să iasă din ansamblu pe strada Privigetorii, spre drumul național DN 1 F.

Detalii despre observațiile primite în comisie:

Cu un studiu de trafic un arhitect din comisia de urbanism a Consiliului Județean a rezolvat problemele unui ansamblu imobiliar propus de el în comuna Baciu

Un ansamblu imobiliar dorit în comuna Baciu, contestat chiar de primarul comunei

De presiunea pe care o va pune noul ansamblu pe drumul național DN 1F și de trafic s-a plâns, la altă ședință de urbanism, chiar primarul din Baciu, Balázs János, care a cerut specialiștilor să se asigure că cei care se vor muta aici vor avea și o altă alternativă de ieșire spre artera principală de trafic, nu doar prin artera existentă, strada Privighetorii, foarte aglomerată în prezent.

Soluțiile prezentate la ședința din 9 mai l-a nemulțumit pe arhitectul-șef al județului care a arătat că datele din studiu de trafic din 2022 nu sunt actuale iar oamenii au nevoie de o soluție alternativă pentru a se deplasa, mai precis de un drum de coamă, deja prevăzut în alte documentații de urbanism.

„Infrastructura a ajuns la nivelul în care nu mai suportă traficul suplimentar. Nu am o problemă cu indicatorii urbanistici care sunt peste cei din PUG, dar investitorii trebuie să își asume soluții de trafic pentru a nu se mai genera alte probleme. Fie fac o girație cu exproprierile necesare sau cumpărarea de construcții, fie se implică în realizarea drumului de coamă, prin Baciu, spre nodul de la centură. Studiul de trafic trebuie să fie realziat pe date reale. Noi le avem de la Primărie. La 7-8 dimineața e o problemă să ieși în drumul național. Acest lucru se poate face doar cu ajutorul polițiștilor locali”, a arătat Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului.

El a marcat și pe planșe variantele, despre care proiectantul, Radu Spânu a arătat că, partea care ține de realizarea unei girații, este  prea mult pentru investitori.

 

Arhitectul Vlad Negru din Comisie, proiectant și el în Baciu, a unui ansamblu cu peste 1500 de apartamente, a opinat că administrația ar trebuie să se implice cu adevărat și să pună la punct un plan de acțiune public pentru partea de trafic susținut cu un cadru de finanațare.

Arhitectul șef al județului a fost în asentimentul lui Vlad Negru și a arătat că experiența profesioniștilor din comisie ar trebui folosită pentru a ajuta administrația din Baciu și a pune la punct un Masterplan care să aducă o viziune de dezvoltare în Baciu și care să poate și fi pusă în practică cât de repede.

Chiar dacă Primăria din Baciu și-a asumat să facă un nou PUG, el va fi gata în 2-3 ani, timp în care comuna se va bloca din punct de vedere al traficului, a arătat Claudiu Salanță. „Cu un astfel de Masterplan, pe partea de trafic, dotări publice și spații verzi, la nivel de viziune, știm și noi pe ce ne bazăm. Toți de aici ar fi de bun augur să venim cu idei și cu o viziune. Altfel, ne vom trezi cu același PUG care radiografiază situația existentă, ușor pilită și nu se vor rezolva cu adevătat problemele”, a spus arhitectul-șef.

Proiectul arhitectului Radu Spânu nu a fost aprobat, Claudiu Salanță stabilind că va convoca o ședință dedicată cu administrația locală și proiectanții PUG-ului, tocmai pentru realizarea Masterplanului de care a vorbit. Documentația a mai primit observații și pentru partea legată de regimul de înălțime propus spre zonele de case învecinate.

De PUG-ul comunei Baciu se ocupă biroul Madeby a arhitectului Nicu Ștefănuți.

Contractul a fost încheit de administrația locală din Baciu în martie 2023, prin încredințare directă, la valoarea de peste 138.000 lei, fără TVA.

„Elaborarea P.U.Z. nu este inclus în prezenta ofertă. 1. Documentația va conține următoarele: • Analiza situației existente (Evoluția activităților economice – studiu prospectiv, infrastructură tehnico edilitară existentă, tipuri de proprietate, analiza PUZ-urilor și PUD-urilor aprobate, Studiu privind dotările publice, Relații periurbane – studiu analitic) • Introducerea condițiilor din studiile de specialitate; • Elaborarea Plan Urbanistic General preliminar; • Elaborarea Plan Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism pentru obținerea avizelor; • Întocmirea documentațiilor pentru obținerea avizelor; • Introducerea condițiilor din avize; • Plan Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism fază finală”, este obiectul contractului. 

foto: strada Privighetorii în 2020, cnd se turna asfalt/Primăria Baciu

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare