Închide

Urbanismul din era Boc luat la trântă de un consilier local. Adrian Mureșan cere primăriei să ajute cetățenii să nu mai ia țepe de la ilegaliști

Administrație by Luminiţa Silea - iul. 16, 2014 0 599

Consilierul PC Adrian Mureșan a adus în atenția colegilor și a conducerii primăriei un caz flagrant de pe strada Atelierului unde s-a construit ilegal, pe limita de proprietate și cei care au construit vând garsoniere minuscule cetățenilor. Mai mult, el a cerut primăriei să se implice pentru ca oamenii să cunoască ilegalitățile și să nu cumpere astfel de locuințe, mai ales că cea care construiește nelegal nu este la prima abatere. În mandatul trecut, primăria avea pe site o listă neagră a urbanismului clujean. Între timp, aceasta s-a făcut nevăzută.

Consilierul local Adrian Mureșan a venit documentat la ședința forului local, după ce un cetățean a fost la el în audiențe să reclame că pe strada Atelierului nr. 12, Chis Angela , coproprietar a unui imobil construiește fără autorizație de construire, pe limita de proprietate mai multe unități locative – niște garsoniere foarte mici pe care le-a și pus în vânzare. Primăria, prin serviciul constrol urbanism, a amendat-o și a dispus sistarea lucrărilor, fără rezultat. Așa că primăria și-a rezervat dreptul să sesizeze organele de urmărire penală.

Consilierul local a mai prezentat colegilor mai multe cazuri din ultimii ani, prezentate în predă, în care Chiș a mai construit și alte imobile în oraș, în același mod – începând lucrări fără autorizație și edificând mai multe apartamente, în locul unei case. Este vorba despre Donath nr. 200, Septimiu Albini nr. 82, Bistriței nr. 16, dar și alte cazuri de intermediari de terenuri pe strada Câmpului.

Cum poți să cumperi o garsonieră minusculă înt-un garaj, construită ilegal. Oamenii trebuie să cunoască aceste lucruri. Nu este de ajuns ca primăria doar să amendeze și, de fapt, să nu se întâmple nimic în realitate și locuințele astfel construite să ajungă să fie și cumpărare”, a declarat Mureșan pentru actualdecluj, la finalul ședinței Consiliului Local din 15 iulie.

În cadrul ședinței, viceprimarul Anna Horvath a declarat că este famiară cu cazul de pe strada Atelierului deoarece vecinii nemulțumi au fost și la ea în audiență. Aceștia au opțiunea de a se adresa instanței împotriva celui care construiește fără autorizație, însă viceprimarul spune că în prezent există un vid legislativ deoarece până la finalizarea procesului, construcția nelegală este finalizată și nimeni nu o mai poate demola. „Acesta este o temă pentru parlamentarii clujeni ca să modifice legislația. Pentru că primăria amendează și face sesizări către organele de anchetă, dar apoi construcțiile ajung să fie finalizate”, a spus viceprimarul.

Primarul Emil Boc a fost de părere că cetățenii trebuie să știe exact ce cumpără și niciodată să nu de banii pe apartamente amenajate ilegal. Deși tema propusă de Mureșan în cadrul Consiliul Local a fost una de actualitate, ceilalți colegi nu s-au sinchisit să îl asculte sau să propună o soluție pentru ca astfel de situații să nu devină o modă în Cluj.

În 2010, culmea, în mandatul Apostu-Laszlo-Moisin, primăria a venit cu ideea publicării pe site-ul propriu a unei liste negre a urbanismului clujean. Aceasta punea pe tapet cazuri de încălcare a unor autorizații de construire pentru o casă sau mai multe locuințe unifamiliale: două blocuri în loc de o casă sau 25 de aprtamente amenajate în loc de cinci locuințe. Lista reunea 13 imobile pentru care primăria respinsese cererile de atestare a edificării construcților și refuza eliberarea dovezilor de luare în folosință. Mai mult, oficialii primăriei promiteau acționarea în instanță a ilegaliștilor.

Lista neagră cuprindea printre altele strada W. A. Mozart nr. 12-14 – autorizație pentru casă unifamilială, iar în teren s-a amenajat două blocuri cu 18 apartamente, G.V. Bibescu nr. 48 – autorizație pentru imobil de locuințe colective, în teren s-au amenajat mai multe locuințe și în pos și la demisol, Hameiului nr. 5 – autorizație pentru locuințe înșiruite cu cître două etaje și mansardă, în teren s-a suplimentat numărul de apartamente, Ioan Negoițescu nr. 7 A – în loc de locuințe înșiruite cu un etaj și mansardă s-au făcut 21 de apartamente.

Despre această listă reprezentații primăriei nu au mai făcut vorbire. Primăria a reuși performanța, în ianuarie 2011 să autorizeze, deci să aducă în legalitate, primul bloc ilegal amendat de primarul Emil Boc în primul mandat – cel de pe strada Negoiu. Aceasta după ce aceeași primăria a pierdut, pe procedură, procesul de demolare a blocului intentat beneficiarului în instanță, întârziind să depună niște acte în termenul legal.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare