Închide

Exclusiv: Clujul se alege cu o nouă groapă Pata Rât

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 17, 2014 1 1445

Primarului Emil Boc i s-a cerut să găsească un teren pentru amenjarea temporară a unei noi gropi de gunoi. Pentru prima oară, reprezentanții Consiliului Județean recunosc că nu mai exista o altă posibilitate pentru depozitarea gunoiului menajer de pe teriotiul Clujului, având în vedere că lucrările la centrul ecologic sunt blocate în acest moment, iar rampa de la Pata Rât se va închide de anul acesta.

În loc să închidă o singură groapă de gunoi, pe cea de la Pata Rât – care oricum în ultimii doi ani a fost supraîncărcată, fapt ce va duce la o creștere a costurilor implicate în lucrările de ecologizare – Clujul se mai alege cu o „bombă” de mediu.  Pata Rât va fi înlocuită cu o nouă groapă de gunoi, până la momentul în care va fi pus în funcțiune centrul ecologic de depozitare a deșeurilor,  care acum stagnează din pricina lucrărilor prost executate.  Vicepreședintele administrației județene, Ioan Oleleu, a explicat că nu există alte soluție, având în vedere că proietul de mangement al deșeurilor se confruntă cu un real blocaj în momentul acesta: „Ne-am consultat și cu specialiștii de la Minister în privința proiectului de deșeuri pe care îl derulăm la Cluj.  Situația lucrărilor la depozitul ecologic nu a fost clarificată încă, prin urmare nu ne rămâne decât să oferim o alternativă pentru gunoiul de pe teritoriul Clujului. Este nevoie de încă un teren pentru depozitarea deșeurile în regim temporar”, a explicat Oleleu. În sensul acesta, Oleleu a avut deja o întâlnire cu primarul municipului, Emil Boc: „Am vorbit cu primarul. I-am explicat că noi în câteva zile dăm drumul la licitația pentru închiderea și ecologizarea Pata Rât-ului. Avem termen legal în sensul acesta, nu mai putem aștepta. Prin urmare, i-am cerut să găsească, în cel mai scrut timp, un alt teren pentru depozitarea temporară a deșeurilor. El a înțeles problema”.

Problemele la centrul de depozitare a deșeurilor nu se vor închide prea curând, având în vedere că administrația județeană a comandat o expertiză tehnică pentru a evidenția greșelile de execuție efectuate până la acest moment. „Inițial, constructorul a dat vina pe proiectant. Din raportul specialiștilor reiese însă că dirigintele de șantier e cel care a greșit, pentru că trebuia să-l pună în temă pe constructor în privința a ceea ce avea sau nu avea voie să facă”, a explicat Oleleu. El a adăugat că toate aceste greșeli trebuie să fie asumate de antreprenorul general, firma Atzwanger,  care lucrează în subantereprenoriat cu firma Construcții Napoca. Se va intra la negocieri, urmând ca firma să decidă dacă va mai continua sau nu lucrările.

Conform calendarului pentru implementarea proiectului de management al deșeurilor, finanțat din fonduri europene, depozitul trebuia pus în funcțiune încă din toamna anului trecut. În acest moment nici măcar nu se poate estima când se vor încheia lucrările. În schimb, Pata Rât se va închide de anul acesta, oficial, astfel Clujul se va alege cu o nouă groapă de gunoi,total  neconformă cu condițiile de mediu, fapt pentru care nimeni nu-șiva  asumă responsabilitatea, așa cum ne-am obișnuit deja. Rămâne de văzut dacă romii de la Pata Rât vor migra spre noul teren pe care Primăria s-a angajat să-l pună la dispoziție pentru depozitarea gunoiului. 

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. oare firma atzwanger sa fie vinovata de lucrarile proaste care le facut scc napoca cu atitia ingineri vestiti care au lucrat si la aeroport domnilor sa fim seriosi

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare