Închide

Urbanism în vremea pandemiei. Comisia juridică de urbanism. Runda doi de proiecte discutate online la Primărie. Dublul lui zero nu e zero. Boc și juridicul distrug creativitatea arhitecților

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 07, 2020 0 1508

La urbanism primează o singură abordare, cea juridică. Primarul Emil Boc și comisia nu își pun problema să facă construcții corecte sau frumoase. Ci doar să nu fie atacați în instanță sau dacă sunt atacați să se blindeze cu hârtii, sau să se justifice atunci când aprobă proiecte controversate. Arhitecții din comisie propun, inovează, vor să fie creativi, să ajute, după cum spun, arhitectura din centrul orașului.  Conducătorul comisiei bravează că părerile lor contează, le salută, îi felicită, apoi îi cumințește și le anulează printr-un punct de vedere exprimat de juridic.

La ședința comisiei de urbanism a Primăriei cu numărul doi convocată în vremea pandemiei de coronavirus, tot online, primarul Emil Boc a rezistat preț de doar 4 proiecte din 16. Zece au fost rezolvate de viceprimarul Dan Tarcea și două de arhitectul șef. Ședința a durat însă mult mai puțin decât cele live, puțin peste două ore.

Cele patru puncte rezolvate de Boc au vizat construirea unei case unifamiliale pe strada Bărc I, amenajarea unei locuințe semicolective cu două apartamente pe strada Ciocârliei, extinderea unei hale de depozitare de pe Bulevardul Muncii și un proiect de extindere și etajare a unei clădiri din centrul orașului, de pe Bulevardul Eroilor.

Cu casa de pe Bărc I a fost simplu. Proiectanta Cristina Spaniol a cules doar avizul favorabil. La fel și hala din zona industrială în incinta CUG, aflată la faza de Plan Urbanistic de Detaliu pentru că nu respecta distanța de 6 metri față de o limită de proprietate (are doar 5,27 m), a primit avizul, după ce, proiectantul, arhitectul Vlad Negru, membru în comisie, a explicat situația iar primarul s-a interesat dacă e voie să se acorde derogări. Cum răspunsul a fost da, proiectul a trecut pe lista celor avizate.

(Casa de pe strada Bărc)

În cazul locuinței  colective cu două unități locative de pe strada Ciocârliei a fost mai complicat deoarece arhitectul șef al Județului Cluj, Claudiu Salanță,a sugerat că parcela și contextul urbanistic normal și firesc de pe arteră ar impune un imobil de locuințe colective, nu o locuință cu două apartamente. „Desigur parcela este foarte mică, dar se poate face un proiect cu parcelele vecine”, a mai sugerat Salanță. Pe parcela de 280 de mp de pe Cicârliei nr. 2, proiectanții au propus amenajarea unei locuințe cu 2 apartamente. Proiectul e la faza de PUD deoarece mărimea parcelei e mai mică decât minimum acceptat, 300 mp, după cum explicase proiectantul de la Codproiect, arhitectul Florin Pavel. Înainte de propunerea lui Salanță, discuția s-a purtat dacă comisia poate accepta, având în vedere mărimea parcelei, două locuințe. Practica din comisie, după cum a susținut Pop, viza acceptarea doar a unei locuințe pe parcele mai mici de 300 de metri. Boc a luat democratic, așa cum obișnuiește când sunt dileme, pulsul arhitecților din comisie pentru a se număra voturile pro și contra. Aceștia au optat pentru proiect în forma propusă. Despre propunerea lui Salanță, primarul Boc s-a interesat dacă n-ar stat în picioare printr-un PUZ. „UTR-ul de aici, U.T.R. Lip ( locuinte cu regim redus de inaltime dispuse pe un parcelar de tip periferic – n.red.) interzice”, i-au răspuns cei din Comisie. „UTR-ul Lip n-are ce că caute în centru”, a opinat Vlad Negru. Chiar dacă propunerile lui Salanță și Vlad Negru au fost declarate de bun simț de Boc, întărite apoi de arhitectul șef, s-a stabilit că sunt posibile în viitor. Proiectul a rămas așa cum a fost propus. „Să nu se înțeleagă de către alți beneficiari că pot face două unități locative pe parcele de 280 mp sau mai mici. Aici a fost o situație particulară, o parcelă de colț”, a ținut să mai clarifice situația viceprimarul Dan Tarcea.

(Casa cu două apartamente propusă pe Ciocârliei nr.2)

Înainte să plece din ședință, primarul Emil Boc a mai stat la taclale cu arhitecții din comisie cu prilejul unui proiect de extindere și mansardare a unui imobil din centrul istoric al orașului, pe Bulevardul Eroilor. Le-a salutat propunerile de îmbunătățire a proiectului și că vor arhitectură de calitate în centrul orașului, dar i-a asigurat că, legal, nu se poate, după ce Alina Rus de la juridic a fost invitată în sala de ședințe să întărească concluzia.

Proiectul de pe Eroilor 31 are ca beneficiar firma Razalrx Impex și implică demolare parțială corp C1, extindere si etajare corp C1, cu schimbarea destinației din local prăvălie și locuință în destinație turistică, respectiv construire imobil P+3E+M – corp C2 – cu destinație turistică. Arhitectul Florin Pavel de la Codproiect a explicat că inițial monumentele au avizat o soluție de acoperire a tuturor calcanelor, însă că Primăria a stabilit că ea nu respctă regulamentul. Așa că s-a venit cu o variantă de compromis, cu acoperiri parțiale de calcane. „Dacă am acoperi tot calcanul, depășim POT-ul maxim admis, 75%”, a mai spus proiectantul.

Arhitectul Vlad Negru a intervenit să propună o soluție creativă. Chiar a glumit că profită că la ședință nu e prezentă și șefa de la Juridic, Alina Rus. Ea l-a informat că participă la ședință. Arhitectul Vlad Negru a continuat și a propus o varintă de compromis care ar aduce o soluție arhitecturală corectă și bună pentru proiect. „Având în vedere prevederea din regulament prin care cei care asigură un număr dublu de locuri de parcare primesc derogare și POT de 85% dar și prevederea prin care Consiliul Local a decis să nu mai ceară locuri de parcare în centrul orașului spun că se poate. Este loc în CUT și se pot acoperi calcanele”, a propus Negru.

„Nu se permite PUG-ul”, a rămas în litera scrisă arhitectul șef. Alina Rus a intervenit și ea și a cerut să știe câte parcări asigură proiectul. „Zero. Dublul lui zero este zero”, este principiul propus a se aplica, au replicat cei din comisie. „Asta voiam să spun și eu”, a întărit și arhitectul județului Claudiu Salanță. Primarul Boc s-a interesat dacă se poate. Adrian Iancu din comisie i-a spus că scopul nu este să se construiască excesiv de mult în centru și că proiectul ar trebui avizat în forma propusă ca beneficarul să nu o mai ia de la capat cu tot proiectul și avizarea. „Beneficiarul a fost de acord cu asta”, a replicat proiectantul. Pentru că Alina Rus avea o conexiune proastă, a fost invitată în sala de sticlă de Boc pentru a exprima un punct de vedere. Rus a venit și a fost categoric împotriva propunerii lui Negru despre care a spus că nu stră în picioare în interpretare juridică.

Deci rămâne așa cum este, a concluzionat Boc, chiar dacă urbanistic voi aveți dreptate.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare