Închide

Urbanism în vremea coronavirusului. Vor un turn de 11 etaje în Florești lângă Șapca Verde

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 06, 2020 0 2249

Progis Consulting, cei care au propus turnuri și în Apahida, au cerut comisiei de urbanism a județului, la prima ședință online în vremea pandemiei, să se pronunțe cu privire la oportunitatea edificării unui turn de locuințe cu 12 niveluri supraterane în comuna Florești, în proximitatea celor 4 turnulețe cu 12 niveluri deja edificate. Proiectul a primit undă verde pentru studiu, însă comisia le-a cerut proiectanților să rezolve multe dintre problemele din zonă – de la îngroparea liniei electrice, la edificarea unei grădinițe deja promise și de alți constructori.

Pe un teren de 5560 de mp din zona mall-ului din Florești, cu acces din DN1, din zona sensului giratoriu de la reprezentanța BMW, un beneficar privat vrea să primească acceptul pentru edificarea unui turn cu locuințe. Mai precis un corp de clădire cu 12 nivele supraterane, spațiu comercial la parter și 44 de apartamente.

„E o zonă de servicii, instituții, în PUG-ul expirat al comunei Florești. Locuirea este permisă pe baza de Plan Urbanistic Zonal. Sunt mai puțin norocoși acești beneficiari-moștenitori având în vedere că au două linii de înaltă tensiune care trec pe teren. Încă nu avem aviz pentru zona cu interdicții. Am marcat o fâșie de 24 metri dedusă după poziționarea celorlalte hale și blocuri din zonă. Terenul are o ușoară pantă, există vecinătăți imobile de locuințe colective. Din toate considerentele am propus un singur corp de clădire cu 11 etaje, la demisol parcări, la parter un spațiu comercial care este extrem de util în zonă. Mai există un drum în PUZ-ul spitalului de urgență, pe care l-am prevăzut. Sunt propuse 44 de apartaemnte, câte 4 pe nivel. Indicii maximali, POT și  CUT de 30%, respectiv 1, generici, nu se ating”, a sintetizat propunerea arhitectul Vicențiu Lăscuș de la Progis Consulting. Firma de proiectare are un proiect de turnuri și la Apahida, proiect contestat de locuitorii din comună.

 

Arhitectul Horațiu Răcășan din comisie s-a interesat dacă nu s-a studiat posibilitatea îngropării rețelelor electrice, dar proiectanții au spus că tehnic e posibil, însă nu e rentabil să fie făcut doar pentru terenul beneficiarului, mai ales că alți beneficiari au construit deja. Răcășan a mai pus în discuție problema legată de sănătatea locuirii în zona liniilor de înaltă tensiune și s-a interesat ce spune Direcția de Sănătate Publică cu privire la influența câmpului electromagnetic asupra locuințelor. Lăscuș s-a apărat că încă nu a scos încă niciun fel de aviz pentru documentație.

„Zona are nevoie de dotări, să se extindă zona de studiu să vedem ce putem aduce în zonă”, a recomandat arhitectul Marcel Vancea din comisie.

Lăscuș din nou a spus că nu există terenuri libere în zonă, că există o vecinătate cu Șapca Verde unde nu se pot face propuneri. Arhitectul județului i-a semnalat că există zone de depozitare vecine unde se intenționează, la fel, construirea dar și că ar trebui îngropată o parte din rețeaua electrică pentru că în acest fel proiectul ar avea numai de câștigat.

Salanță a mai cerut și sporirea numărului de parcări, dacă nu dublu, măcar 1,5 față de necesar, având în vedere contextul de vecinătate cu Spitalul Regional care va genera trafic dar și alte funcțiuni în proximitate.

Arhitectul Vlad Negru din comisie a recomandat realizarea unui studiu de coexistență care ar lămuri exact distanțele legate de liniile electrice. „Noi pe Bulevardul Muncii am reușit să reducem distanța de la 37 de metri la 9 metri față de stâlpi, este adevărat că pentru o funcțiune industrială”, a completat Negru.

Salanță a mai cerut extinderea zonei de studiu și fixarea în teren a propunerii asumată notarial de cei care au construit turnurile cu 11 etaje pentru amenajarea în zonă a unei grădinițe. „Aș vrea să se facă grădinița din zonă. Nu era propusă ca locație certă dar trebuie materializată”, a mai spus arhitectul șef.

Alți membri din comisie au mai cerut lămuriri cu privire la felul în care se procedează în Florești având în vedere că PUG-ul este expirat. S-a semnalat că în Florești nu există o coerență urbanistică, există investiții disparate care nu ajung să se lege între ele. „Există o prevedere legală ca, în lipsa PUG-ului, investițiile să se poată realiza în baza PUZ-urilor. La acest proiect eu nu am o problemă cu înălțimea, mai ales că aceasta permite relizarea unei zone verzi existinse. Este și o șansă prin proiect să reglementăm drumul spre Spitalul Regional de Urgență. Pot fi abordate și funcțiuni conexe acestui obiectiv, apart hotel, birouri”, a apreciat Salanță.

Pe grupurile de arhitecți cei din comisia de urbansim a județului ridiculizează în continuare felul în care se face urbanism în comuna Florești.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare