Închide

Urbanism în vremea coronavirusului. Cum se bat cei din Chinteni pentru proiecte care să le ofere calitate viitorilor locuitori

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 13, 2020 0 3505

Două proiecte propuse în comuna Chinteni (un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea de locuințe și un PUZ pentru amenajarea unui centru medical) au fost criticate de arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului, fiind departe să aducă calitate pentru locuire (primul) și calitate arhitecturală (al doilea). La a doua ședință pe Zoom a Comisiei a participat și primărița din Chinteni care a avertizat proiectanții că, în lipsa unor proiecte care să rezolve cu adevărat problemele de locuire de la intrarea în comună unde rețelele de utilități sunt necapacitate sau lipsesc, Consiliul Local al comunei va întoarce din drum toate inițiativele.

AMB Arhitectură și Consultanță a solicitat un aviz de oportunitate pentru parcelarea unui teren agricol de peste 1,7 hectare pentru construirea de locuințe pe parcele de 800 de mp. Arhitecta Daciana Bercan a arătat că zona e deservită de un drum de pământ de 8 metri din strada Unirii și că se intenționează prelungirea utilităților și edificare de locuințe pe parcele de 800 de mp.

Propunerea făcută nu a fost pe placul arhitectului șef al Județului, Claudiu Salanță, nici pe cel al Comsiei. Aceștia au arătat că parcelarea nu este propice locuirii dar și că zona de studiu e mult prea mică și nu rezolvă problemele legate de zonele verzi.

Salanță a oferit o variantă posibilă proiectanților arătându-se cum ar trebui dezvoltat un ansamblu rezidențial cu spațiu verde în mijloc. Cei din comisie s-au interesat dacă planurile de parcelare sunt cele care reflectă situația actuală, mai ales că cei din Chinteni și-au finalizat deja cadastrul general. Recomandarea a fost de a reface propunerea, pe o zonă extinsă.

(Propunere studiu coeerent)

(Primăria din Chinteni mai are în studiu o documentație pentru amenajarea de locuințe în zonă)

Primărița din Chinteni, Lucia Suciu, a intervenit în cadrul ședinței și a arătat că situația din teren este cea actualizată, planșele fiind suprapuse peste cadastrul nou, însă a semnalat că propunerile venite de la proiectanți sau de la Comisie trebuie să stea în picioare și să bată cu realitatea din această zonă. „Este una în plină dezvoltare, pe drumul de intrare în comună. Trebuie avut grijă pe ce terenuri se pun zone verzi deoarece Primăria are aici rezervă de teren pentru a reconstitui drepturile de proprietate ale oamenilor. Când ajungem să edificăm așa multe locuințe fără rețele și drumuri nu vom face decât să ne blocăm. Toată zona ar trebui reglementată, până la întâlnirea cu blocurile. În caz contrar, Consiliul Local din comună va spune nu dacă nu aveți utilități. Toți avem o viziune de dezvoltare dar când nu studiem foarte bine problemele, apar surprize. Aveți tot suportul nostru pentru a face proiecte reușite”, a semnalat Lucia Suciu.

Archcube Studio a mai cerut avizul pentru un alt proiect în comuna Chinteni, un PUZ pentru realizarea unui centru medical, mai precis o unitate de tip SMURD care să funcționeze în comună. Arhitecta Daniela Tămaș a explicat că se dorește schimbarea destinației unui teren de peste 7200 de metri din Zona de gospodărie comunală–cimitir propus în Zonă de instituții publice de servicii. Beneficiar este Primăria Comunei Chinteni care dorește realizarea unui centru medical, cu regim de înălțime P+2E+R, cu respectarea zonelor de protecție sanitară față de construcțiile de locuințe existente în vecinătate. Este vorba despre un centru SMURD care să fie operat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și să deservească zona de nord a județului. Construcția urmează să se facă în zona capelei din Chinteni.

Investiția a fost văzută ca oportună de arhitecții din comisie, însă partea de arhitectură nu a fost pe placul lor. Ei au opinat că proiectanții au propus o construcție mașină,a care nu are nimic de-aface cu mediul rural. „Dacă v-ați uita un pic în estul Elveției și în sudul Austriei ați găsi niște exemple extraordinare de astfel de proiecte. La CUG ar merge o astfel de construcție, la Chinteni, mai puțin. Luați exemple din Vorarlberg să vedeți cum se integrează în specificul local”, a recomandat arhitectul Horațiu Răcășan din comisie. Arhitectul șef Claudiu Salanță a recomandat, de asemenea, restudierea felului în care va arăta respectiva unitate SMURD de la Chinteni. „Și eu îmi doresc rachetă, dar suntem în România și trebuie să avem în vedere specificul nostru local, materialele”, a mai spus Răcășan.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.