Închide

Un clujean face târg virtual de expertiză pentru cei dați afară din cauza pandemiei. ”Mare parte, și mă surprinde, sunt oameni care au foarte multă experiență și vin din middle management”

EconomieTop News by Mihai Prodan - apr. 13, 2020 1 1872

Un clujean a făcut o platformă online pentru cei care au fost dați afară de la firmele unde lucrează, care s-au închis sau și-au restrâns activitatea pe durata pandemiei de coronavirus. Sunt o sută de înscriși în doar două zile și mulți sunt din București.

DatAfară.ro e o platformă pe care s-au înscris deja peste o sută de persoane, concediate de angajatorii lor – sunt din domenii diverse, ca vânzări, design sau resurse umane. Cum funcționează ne explică chiar Alex Iuonuț, autorul acesteia: ”mai întâi platforma se adresează celor care și-au pierdut locul de muncă, apoi celor care angajează, care pot intra să caute persoane care completează în totalitate profilul. Cei care și-au pierdut locul de muncă răspund la câteva întrebări, încarcă CV-ul, apoi cei care doresc să angajeze văd tot, sortează după ce au nevoie și contactează persoana. Acum lucrez la o nouă versiune care permite să vadă cel care și-a făcut profilul câte companii au vizitat contul, și când doresc să-și retragă profilul de pe site, să dea un feedback”.

La o săptămână după ce a lansat platforma, Alex are 136 persoane înscrise, majoritatea din București și, surprinzător după cum spune chiar el, cei mai mulți sunt din middle management.

”Din ce am văzut până acum mare parte, și mă surprinde, sunt oameni care au foarte multă experiență și vin din middle management, dar și experți, și cred că ei au fost disponibilizați, sau li s-a încetat contractul de muncă ori sunt în șomaj tehnic, pentru că firma nu-și mai permite financiar să-i țină. Oamenii ăștia sunt buni, dar firma nu-și mai permite să îi țină. Și asta e o oportunitate pentru celelalte companii, să angajeze mână de lucru la un preț mai mic”, explică el. Există și candidaturi cu final fericit pe această platformă? Chiar dacă nu știe exact câți dintre cei înscriși reușesc să se angajeze, Alex spune că un candidat a avut un interviu la 24 de ore după ce și-a încărcat profilul, iar altul ”mi-a spus că vrea să dea jos profilul pentru că a rezolvat, probabil asta înseamnă că s-a angajat”.

Să mai spunem că platforma are și o opțiune de donații – îi ”cumperi o cafea” dezvoltatorului, adică donezi trei dolari, și până acum 14 persoane au donat echivalentul a 23 de ”cafele”. ”Am lucrat în total șase ore la platformă, iar banii îi voi folosi ca să o dezvolt. Acum te duci la tabel, filtrezi după locație și scrii acolo localitatea. Acum lucrez la o variantă mai uniformă, ca să poată lumea să filtreze mai bine”.

Alex Iuonuț are 30 de ani și lucrează în domeniul automatizării în marketing, și spune că are prieteni, rude și cunoștințe care au fost disponibilizați în această vreme a pandemiei când multe afaceri au redus motoarele sau au pus lacăt cu totul.

 

Un comentariu

  1. […] Un clujean a făcut o platformă online pentru cei care au fost dați afară de la firmele unde lucrează, care s-au închis sau și-au restrâns activitatea pe durata pandemiei de coronavirus. În doar două zile, pe plaformă erau deja o sută de persoane înscrise. Până acum, pe Datafară.ro s-au înregistrat 396 de persoane, spune Alex Iuonuţ, fondatorul platformei. Există, chiar dacă mult mai puţini, şi angajatori sau firme de Resurse Umane care şi-au arătat interesul: 70. […]

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.