UNTOLD, libertatea de a alege
OpinieTop News by Catalin Suciu - aug. 04, 2018 0 1004
Orașul e plin de turiști, e viu, trăiește și se dezvoltă. Prin centru terasele sunt pline. Se vorbește în engleză, în germană, am auzit și franceza, spaniolă și așa mai departe.
Se fac fotografii, se dau tag-uri, #hashtag-uri, Clujul ajunge în toată lumea. Timp de câteva zile, Clujul contează pe harta europeană și pe întreg mapamondul.
Jesus, un tip din Brazilia, flutură un steag, vorbește cu prietenii rămași acasă și le spune că România e o țară foarte mișto. E în plin turneu european și-a venit la Cluj direct de la Tomorrowland, din Belgia. „Aici îmi place și mai mult pentru că oamenii sunt foarte primitori. Și bineînțeles, e și mult mai ieftin.”
Sigur că nu poți împăca pe toată lumea, căci fiecare e liber să aleagă, să asculte ce muzică dorește, să-și petreacă timpul și distracțiile așa cum crede de cuviință. Gusturile nu se pun la îndoială. Din acest motiv, cei care nu participă sau nu sunt de acord cu festivalul, nu trebuie nicidecum stigmatizați. Așa cum nici zecile de mii de oameni care aleg să petreacă la Untold nu trebuie judecați. „Bine, mă, au venit ăia cu muzica pe stick”, e una dintre cele mai des întâlnite replici a celor ce nu îmbrățișează deloc ideea festivalului.
O fi venit, nu știu, Van Buuren, cu stickul după el, dar când reușești să umpli un stadion, să aduni 60.000 de oameni într-un singur loc, pe-un stadion, înseamnă că oferi ceva. Nu știu ce, dar nu pot fi atâția nebuni fără cap care se distrează pur și simplu, în gol, la nimicuri.
85.000 de oameni au fost în prima zi, aproape 90.000 vineri. Până la finalul festivalului vor fi peste 300.000 de participanți la Untold, ceea ce plasează festivalul pe primele locuri în lume la nivel de participare. Financiar câștigă orașul, micii și marii comercianți, hotelierii, toată lumea.
În plus ai și scenele secundare, unde poți asculta și așa-zisă muzică cultă, nu d-asta cu „bumți-bumpți pentru fraieri care n-au citit o carte, trag pastile și fumează iarbă non-stop.”
Uneori parcă nici maneliștii nu se bucură de atâta ironie și sarcasm precum cei care se distrează la Untold.