Închide

Unii s-au rugat la Cluj și nu degeaba: alianța PSD-ului cu ALDE stă să cadă

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 05, 2016 0 922

Negocieri acerbe între liderii PSD și ALDE (Remus Lăpușan și Steluța Cătăniciu – fot sus – sunt președinții celor două formațiuni politice, la nivel de Cluj). Este evident că social-democrații clujeni au o nevoie acută, în campania alegerilor locale, de sprijinul Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), pentru a obține un scor electoral cât mai bun, în 5 iunie. Numai că PSD-ul vrea sprijinul ALDE fără să aibă disponibilitatea de a oferi un schimb echitabil. Acesta e și motivul pentru care negocierile dintre cele două formațiuni politice s-au blocat în acest punct – informează sursele Actualdecluj.ro. Concret, ALDE vrea să asigure sprijin total PSD-ului în cursa pentru primăriile Cluj Napoca și Câmpia Turzii, cu condiția să primească la schimb sprijin în cursa pentru Primăria Turda. Se știe că ALDE l-a lansat în competiția pentru Primăria Turda pe deputatul Mircea Irimie, care e cotat destul de bine în intențiile de vot ale turdenilor. Cu un sprijin real din partea PSD, Irimie ar putea să-l învingă lejer pe actualul primar liberal Tudor Ștefănie. Numai că PSD-ul se codește să le facă pe plac viitorilor parteneri din ALDE tocmai în această privință. Motivul – deși pare ciudat – e unul extrem de simplu.

Blatul dintre PSD și PNL Turda le dă dureri de cap liderilor ALDE

De ce nu vrea PSD să-i ajute pe partenerii din ALDE în cursa pentru Primăria Turda? Pentru simplul motiv că liderul social-democraților din Turda, Cristian Matei (foto sânga) are o relație cât se poate de apropiată cu primarul liberal Tudor Ștefănie (foto dreapta). Ba chiar mai mult, cu sprijinul lui Ștefănie, omul PSD-ului a ajuns director la cea mai importantă companie de stat din zonă (Compania de Apă Arieș Turda). Prin urmare, era imposibil ca reprezentanții ALDE să nu înțeleagă că organziația PSD Turda și-a definitivat o înțelegere cu liberalii lui Tudor Ștefănie (probabil au negociat un anumit număr de mandate în consiliul local, precum și poziția de viceprimar). Iar celor de la ALDE nu prea le mai rămâne nimic de negociat. Blatul dintre liberali si social-democrați – cel punțin la nivelul acestui municipiu – pare să fi fost asumat și la nivel de conducere centrală. Acesta este motivul pentru care ALDE ar putea să nu mai dorească să încheie o alianță cu PSD-ul. Există chiar voci care spun că o candidatură independentă le-ar aduce un mai mare câștig de cauză celor de la ALDE.

ALDE dă înapoi, PSD încă îi curtează

Pentru a-și putea susține cauza în negocierile cu PSD, reprezentanții ALDE așteaptă rezultatele unui sondaj de opinie. În funcție de cum sunt cotați candidații ALDE în intențiile de vot ale clujenilor, se va lua decizia dacă alianța cu PSD rămâne în picioare. Până în acest moment – conform informațiilor Actualdecluj.ro – liderii PSD au acceptat să le ofere celor de la ALDE un singur loc eligibil în forul Consiliului Local Cluj Napoca. La schimb au pretenția să fie sprijiniți în cursa pentru Primăria Câmpia Turzii (candidatul PSD este actualul primar Radu Hanga), și mai ales în cursa pentru primăria municipiului Cluj Napoca (candidatul PSD este „independentul” Octavian Buzoianu). Numai că, de pildă, ALDE e cotat pe zona Câmpia Turzii cu aproximativ 13%. Acesta fiind și motivul pentru care oferta PSD e de neacceptat pentru liderii ALDE. Până săptămâna viitoare vom afla oficial dacă PSD câștigă sau pierde acest partener.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare