Închide

Undă verde pentru construire pe terenul fostului ștrand municipal din centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 10, 2024 0 8226

Unita Turism va putea construi pe terenul de circa 8300 de metri pătrați pe care a funcționat fostul ștrand municipal în centrul Clujului. Unita Turism, proprietarul terenului fostului ștrand municipal, a obținut o decizie judecătorească definitivă în acest sens, după ce Primăria a păstrat încadrarea terenului ca zonă verde de agrement, prin PUG, fără să îl exproprieze. Proprietarul va putea costrui pe teren, o funcțiune similară cu hotelul vecin, Radisson Blu, însă după ce va face un Plan Urbanistic Zonal și va parcurge pașii birocratici.

Arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop, a consultat Comisia de Urbanism condusă de vicepriamrul Dan Tarcea, la finalul ședinței online din 13 februarie 2024, asupra noii încadrări pe care urmează să o primească respectiva parcelă de circa 8000 de metri pătrați unde a funcționat fostul ștrand municipal.  Specialiștii din comisie au agreat ca aceasta să fie încadrată în același UTR (unitatea teritorială de referință) ca fostul Hotel Sport (în prezent Hotelul Radisson) situat în proximitate și anume ZCP_Et (zonă de activități economice cu caracter terțiar).

La ședința ordinară a Consiliului Local din 12 septembrie, Consilierii Locali urmează să pună în aplicare sentința din 2022 a Curții de Apel Timișoara și să modifice Planul Urbanistic General în ceea ce privește încadrarea terenului de peste 8000 de metri pătrați, în discuție. Propunerea este ca terenul să primească încadrarea UTR ZCP_Et (ZONĂ DE ACTIVITĂŢI ECONOMICE CU CARACTER TERŢIAR) iar investitorul este obligat să facă un Plan Urbanistic Zonal dacă dorește să construiască.

Pentru alegerea UTR-ul, comisia de urbanism a invocat și faptul că proprietarul Hotelului Radisson a câștigat în instanță dreptul de a extinde hotelul în partea de parc dinspre strada Coșbuc (unde deja Primăria a mai admis o plângere prealabilă și schimbarea încadrării terenului în 2016).

Unita Holding au formulat din noiembrie 2021 o plângere prealabilă împotriva PUG-ului care le-a limita construirea în cadrul proprietăților ocupate de Hotelul Belvedere de la Cetățuie dar și cel pentru construirea pe amplasamentul de pe aleea Stadion unde a funcționat vechiul ștrand municipal. Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză în septembrie 2023 Unita și a admis schimbarea încadrării terenului de pe Aleea Stadion, mai ales că acesta, după cum a arătat media locală, nu ar fi fost inclus niciodată în registrul spațiilor verzi al Clujului.

Potrivit încadrării, pe parcelă sunt admise următoarele funcțiuni: „administrative – birouri, sedii de companii etc, financiar-bancare, comerciale cu ADC de maximum 1000 mp, alimentaţie publică, servicii cu acces public, servicii profesionale, servicii manufacturiere, cazare turistică, cercetare ştiinţifică, culturale/Parterele orientate spre spaţiile publice vor avea de regulă funcţiuni de interes pentru public”.

În 2022, primarul Emil Boc arăta că unii investitori din oraș îi poartă sâmbetele și așteaptă ca el să nu mai fie primar ca să poată construi ce doresc în oraș, după ce el le-a interzis să facă blocuri și să distrugă zone verzi importante din oraș. Printre cei nominalizați s-a aflat și Unita Turism care a avut un proiect pentru construcția unui imobil cu opt etaje și utilitate sportivă în continuarea Hotelului Sport (Radisson Blue, în prezent, deținut la momentul 2011 tot de Unita Turism și preluat în 2018 de bancherul Horia Ciorcilă, potrivit informațiilor din presă).

„Unii încă așteaptă. Știți unde? La ștrand. Lângă Hotelul Radisson Blu. Sunt niște investitori care s-au încăpățânat să spună că ei așteaptă, că nu o să mai fiu primar la un moment dat și că vor face acolo bloc de 16 etaje, pe locul vechiului ștrand. Locul acela așa e în istoria Clujului, ștrand, faceți spații de spa, agrement, orice, dar nu blocuri de 16 etaje. Avem o zonă superbă a Parcului Central și noi să o compromitem să punem 5-6 blocuri cu 14 etaje. Cum ar mai arăta zona din perspectiva calității vieții? Oamenii se așteaptă la o oază de verdeață, fără poluare. Să nu se înțeleagă că am ceva cu mediul privat pe care îl susțin cu toată convingerea legală. Trebuie găsit un echilibru între interesul public și cel privat”, a declarat în 26 iulie 2022 Emil Boc, citat de monitorulcj.ro.

În 2018, a apărut un proiect urbanistic pentru relansarea strandului Municipal, însă acesta nu s-a materializat. Atunci, viceprimarul Dan Tarcea arăta că Primăria ar fi încercat să cumpere terenul, însă a fost refuzată de investitorii privați.

DETALII:

Primarul Emil Boc, obligat să permită construirea pe amplasamentul fostului ștrand municipal situat vizavi de Cluj Arena/ Boc promitea că atâta timp cât va fi primar, nu se vor edifica blocuri pe amplasamentul ștrandului/Ce se va putea construi, potrivit recomandării comisiei de urbanism, consultată public de arhitectul-șef al municipiului

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu