Închide

Primarul Emil Boc, obligat să permită construirea pe amplasamentul fostului ștrand municipal situat vizavi de Cluj Arena/ Boc promitea că atâta timp cât va fi primar, nu se vor edifica blocuri pe amplasamentul ștrandului/Ce se va putea construi, potrivit recomandării comisiei de urbanism, consultată public de arhitectul-șef al municipiului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 14, 2024 0 594

După ce proprietarul Hotelului Radisson a câștigat în instanță dreptul de a extinde hotelul în partea de parc dinspre strada Coșbuc (unde deja Primăria a mai admis o plângere prealabilă și schimbarea încadrării terenului în 2016), a venit rândul Unita Turism, proprietarul terenului fostului ștrand municipal să câștige prin instață același drept, de a ridica construcții pe respectiva proprietate. Societatea a mai propus în 2011 un imobil cu opt etaje pe amplasament, însă acesta a scandalizat arhitecții de la acea vreme din comisia de urbanism.

Primarul Emil Boc declara în 2022 că proprietarii terenului fostului strand municipal așteaptă ca el să nu mai fie primar ca să poată construi pe amplasament blocuri de 14 etaje pe amplasamentul ștrandului, având în vedere că Primăria nu le-a permis construirea. Societatea Unita Turism, proprietarul terenului, a demonstrat că se poate construi și peste capul primarului Emil Boc, după ce a câștigat în instanță dreptul de a construi (printr-o sentință din septembrie 2023 pronunțată de Curtea de Apel Timișoara). O decizie similară a obținut de cel despre care presă a scris că controlează Hotelul Radisson Blu, Horia Ciorcilă, care edifică un imobil de opt etaje pentru extinderea hotelului din centrul orașului.

Arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop, a consultat Comisia de Urbanism condusă de vicepriamrul Dan Tarcea, la finalul ședinței online din 13 februarie 2024, asupra noii încadrări pe care urmează să o primească repsectiva o parcelă de circa 8000 de metri pătați unde a funcționat fostul ștrand municipal.  Specialiștii din comisie au agreat ca aceasta să fie încadrată în același UTR (unitatea teritorială de referință) ca fostul Hotel Sport (în prezent Hotelul Radisson) situat în proximitate și anume ZCP_IS (zonă de activități economice cu caracter terțiar). Urmează ca demersul de punere în aplicare al sentinței să fie adus în fața Consiliului Local.

 

La finalul ședinței de urbanism online din 13 februarie, arhitectul șef Daniel Pop le-a cerut specialiștilor din Comisia de Urbanism a Primăriei să se pronunțe cu privire la o posibilă încadrare a parcelei fostului ștrand municipal de lângă Hotel Radisson Blue (Fostul Hotel Sport) de pe Aleea Stadion din centrul orașului. Proprietarii au câștigat în instanță dreptul de a consturi pe parcelă, după ce aceasta a fost încadrată în UTR ZCP_VA (ZONĂ VERDE – SCUARURI, GRĂDINI, PARCURI PUBLICE), după cum a explicat Danile Pop. Arhitecții prezenți în ședință au fost pentru un URT similar cu cel al Hotelului din proximitate, adică UTR ZCP_ET adică zonă construită protejată/zonă de activități economice cu caracter terțiar.

Unita Holding au formulat din noiembrie 2021 o plângere prealabilă împotriva PUG-ului care le-a limita construirea în cadrul proprietăților ocupate de Hotelul Belvedere de la Cetățuie dar și cel pentru construirea pe amplasamentul de pe aleea Stadion unde a funcționat vechiul ștrand municipal. Curtea de Apel Timișoara a dat câștig de cauză în septembrie 2023 Unita și a admis schimbarea încadrării terenului de pe Aleea Stadion, mai ales că acesta, după cum a arătat media locală, nu ar fi fost inclus niciodată în registrul spațiilor verzi al Clujului.

Potrivit încadrării, pe parcelă sunt admise următoarele funcțiuni: „administrative – birouri, sedii de companii etc, financiar-bancare, comerciale cu ADC de maximum 1000 mp, alimentaţie publică, servicii cu acces public, servicii profesionale, servicii manufacturiere, cazare turistică, cercetare ştiinţifică, culturale/Parterele orientate spre spaţiile publice vor avea de regulă funcţiuni de interes pentru public”.

În 2022, primarul Emil Boc arăta că unii investitori din oraș îi poartă sâmbetele și așteaptă ca el să nu mai fie primar ca să poată consturi ce doresc în oraș, după ce el le-a interzis să facă blocuri și să distrugă zone verzi importante din oraș. Printre cei nominalizați s-a aflat și Unita Turism care a avut un proiect pentru construcția unui imobil cu opt etaje și utilitate sportivă în continuarea Hotelului Sport (Radisson Blue, în prezent, deținut la momentul 2011 tot de Unita Turism și preluat în 2018 de bancherul Horia Ciorcilă, potrivit informațiilor din presă).

„Unii încă așteaptă. Știți unde? La ștrand. Lângă Hotelul Radisson Blu. Sunt niște investitori care s-au încăpățânat să spună că ei așteaptă, că nu o să mai fiu primar la un moment dat și că vor face acolo bloc de 16 etaje, pe locul vechiului ștrand. Locul acela așa e în istoria Clujului, ștrand, faceți spații de spa, agrement, orice, dar nu blocuri de 16 etaje. Avem o zonă superbă a Parcului Central și noi să o compromitem să punem 5-6 blocuri cu 14 etaje. Cum ar mai arăta zona din perspectiva calității vieții? Oamenii se așteaptă la o oază de verdeață, fără poluare. Să nu se înțeleagă că am ceva cu mediul privat pe care îl susțin cu toată convingerea legală. Trebuie găsit un echilibru între interesul public și cel privat”, a declarat în 26 iulie 2022 Emil Boc, citat de monitorulcj.ro.

În 2018, a apărut un proiect urbanistic pentru relansarea strandului Municipal, însă acesta nu s-a materializat. Atunci, viceprimarul Dan Tarcea arăta că Primăria ar fi încercat să cumpere terenul, însă a fost refuzată de investitorii privați.

detalii:

Proiect de renovare pentru fostul ştrand municipal

Ștrandul Municipal din Cluj-Napoca a funcționat până la sfârșitul anilor ’90, însă apoi, a fost lăsat în paragină. Zona este protejată și încadrată ca spațiu verde și astfel nu s-au putut da aprobări pentru cei care voiau să construiască blocuri pe acel teren. Terenul aparține firmei Unita Turism Holding, căreia, Primăria i-a eliberat în 2011 un certificat de urbanism „mult prea restrictiv” pentru ce planuri avea societatea cu terenul situat pe Aleea Stadion nr. 1, pe locul fostului ştrand municipal. Primăria a fost obligată patru ani mai târziu să plătească cheltuieli de judecată investitorului. Tot atunci se vorbea despre o posibilă reabilitare a ștrandului municipal, lucrări care ar fi trebuit să înceapă în 2019. Chiriașul Mirela Beauty Solutions a făcut în 2018 un plan de redeschidere a ștrandului. Proiectul semnat de SAA Selart Proiect propunea păstrarea celor trei bazine și renovarea incintei.

În 2011, în Comisia de Urbanism a Primăria s-a discutat un proiect propus de Unita Turism pe amplasamentului ștrandului municipal – un imobil cu 8 etaje, care a scandalizat arhitecții din comisie. Un imobil similar cu cel propus atunci se constuiești, în prezent, în cealaltă partea a Hotelului Radisson Blue, drept de construire obținut potrivit mediei locale tot prin instanță de către proprietarul actual al hotelului.

„Arhitectul Adrian Iancu a precizat că proiectul ar sufocă zona și ar distruge un simbol al orașului, fostul stand Municipal, inclus în zona de protecție istorică a orașului. „Vreți să sufocați acolo întreagă zona și să distrugeți. Nu sunt de acord cu acest imobil”, a declarat Iancu.

Arhitectul Șerban Țîganaș a declarat că investia în ștrandul Municipal este bună, dar imobilul trebuie readaptat. „Trebuie să discutați cu arhitecții. Eu mi-aș pune întrebarea cum va arată umbră unei clădiri de 8 etaje peste un bazin de înot și unde se vor mai relaxa clujenii cu o clădire uriașă lângă ei”, a spus Țîganaș.

Arhitectul angajat de societatea Unită Turism a precizat că imobilul de 8 etaje va avea utilitate sportivă. „La parter va fi o piscină, la primul etaj va fi o sala de gimnastică medicală și cabinete medicale, etajul 2 va găzdui un spa, solarii, cabinete de masaj, saună și recreere, unde să poți să stai în aer salin. La etajul 3 va fi o școală de arbitraj, la etajul patru sala de judo, karate, fitness, vestiare și dușuri, la etajul 5 sala de darts, biliard și ping-pong. La etajul 6 vor fi spații administrative, iar la etajul 7 și 8 săli de conferințe și restaurante”, a declarat arhitectul proiectant, Sofia Girda.

Imobilul va avea 700 de metri pătrați pe imobil, iar arhitectul firmei de turism a spus că nu avea cum să proiecteze altfel de imobil pentru că avea prea puțin spațiu la dispoziție.

Arhitecții din cadrul CTATU au propus că imobil să fie mutat lângă hotelul Sport, unde acum funcționează o terasă, iar ștrandul să fie amenajat așa cum este acum.

În proiectul prezentat de societatea Unită Turism se prevede să rămână două bazine, iar cel din zona intrării oficiale în ștrandul Municipal să fie acoperit”, arăta stiridecluj.ro.

*proiect din 2011/iulie

După arestarea primarului Sorin Apostu în noiembrie 2011, proiectul nu a mai apărut în atenția publică. În schimb, avocatul Radu Șomlea a obținut în 2016 un răspuns pozitiv la o plângere prealabilă formulată cu privire la o parte din terenul aferent Hotelului Sport pentru a se schimba încadrarea acestuia. Pe atunci în casa de avocatură lucra chiar actualul deputat Radu Moisin (cel care a preluat frâiele de primar după arestarea lui Apostu) care a fost angajat încă din vara lui 2015, potrivit mediei locale.

(plângere prelabilă admisă în cazul schimbării încadrăii unei porțiuni de teren aferentă Hotelului Sport deținut la momentul 2016 de Unita Turism) (pe acest teren se face în prezent extinderea Hotelului, înspre zona verde de pe strada Coșbuc/Aleea Stadion, despre care Primăria a arătat recent că a fost nevoită să o autorizeze deoarece a fost obligată de către instanță) („Radisson Blu, hotelul de 5 stele de lângă Cluj Arena, se extinde în partea de est cu un corp de clădire cu două niveluri de subsol, parter, mezanin, opt etaje întregi și unul retras. De asemenea, se mai fac și o sală de conferințe și o zonă de restaurant. Extinderea hotelului vine după ce proprietarul afacerii, compania Winners First, a câștigat un proces cu Primăria Cluj-Napoca, prin care a obținut ca terenul de 5.697 mp “zonă construită protejată; zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri publice” să devină “zonă construită protejată; subzonă de activități economice cu caracter terțiar”, precum în vechiul PUG al orașului”, după cum a arătat zcj.ro în martie 2023).

*răspuns Primăria/Urbanism – plângere prealabilă formulată de Unita Turism și discutată la ședința din 1 noiembrie 2021

(sursa: portalul instanțelor, sentință Unita Turism, după plângerea prealabilă)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare