Închide

Un zidar dealer de droguri din Cluj, care vindea ”cristal” cu 50 de lei gramul, a fost condamnat la patru ani de închisoare în regim de detenție

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 08, 2024 0 461

Un zidar dealer de droguri din Cluj, care vindea ”cristal” cu 50 de lei gramul, a fost condamnat la patru ani de închisoare în regim de detenție, în urmă cu câteva zile.

Sentința a dat-o instanța Tribunalului Cluj săptămâna trecută – patru ani și trei luni de închisoare în regim de detenție. Inculpatul a fost acuzat devânzare și intermediere a vânzării de droguri de mare risc – nu mai puțin de 12 acte materiale, dar pe parcursul procesului capul de acuzare a fost schimbat.

Inculpatul, aflat în arest preventiv, a fost trimsi în judecată în urmă cu câteva luni. A fost acuzat de 12 acte materiale de vânzare şi intermediere vânzare droguri de mare risc 3-CMC, cunoscut drept ”cristal”. Anchetatorii au arătat că din toamna anului 2022 până la începutul anului 2023 când a fost arestat denunţătorul în caz, inculpatul i-ar fi vândut acestuia din urmă 3-CMC cu preţul de 50 de lei/gram. Ulterior pe fir a intrat un investigator sub acoperire, căruia inculpatul i-a vândut ”cristal” cu sume de 400 de lei, 500 și, într-un caz, 6.750 de lei pentru 150 de grame de cristal.

Inculpatul a fost reținut în 21 iunie și ulterior arestat preventiv. Anchetatorii au arătat că faptele aecstuia ”prezintă pericol concret pentru ordinea publică în grad ridicat” având în vedere frecvenţa mare a vânzărilor şi cantitatea mare de droguri pe care inculpatul a intenţionat să o pună pe piaţă.

Inculpatul a recunoscut în totalitate acuzația adusă. În şedinţa publică din 16 noiembrie instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din infracţiunea de trafic de droguri de mare risc în formă continuată în infracţiunile de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive în forma continuată – trei acte materiale şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată – nouă acte materiale. Aceasta deoarece la începutul anului trecut 3-CMC-ul nu era incriminat ca drog de mare risc ci reprezenta o substanţă susceptibilă de a produce efecte psihoactive.

Astfel, legea nr. 77/2023 care a incriminat substanţa 3 – CMC ca drog de mare risc a intrat în vigoare abia în 7 aprilie 2023. Doar ulterior acstei date tranzacțiile cu droguri au fost incriminate ca infracțiuni de trafic de droguri de mare risc.

Fiind audiat în calitate de martor, denunţătorul a declarat următoarele: ”La data de 20 martie 2023 am formulat un denunţ cu privire la (…) Îl cunosc (…) din septembrie-octombrie 2022. L-am cunoscut la un chef, ocazie cu care am aflat că vinde cristal şi iarbă. Ulterior, am luat legătura cu el, pentru a-mi procura astfel de substanţe. Pentru cristal îi plăteam 50-70 de lei, în funcţie de cantitatea cumpărată, iar pentru iarbă îi plăteam 40 de lei pentru un gram. Mi-am cumpărat de la acesta de 3-4 ori atât iarbă, cât şi cristal. Luam legătura cu el prin intermediul aplicaţiilor Facebook. şi WhatsApp. Eu îi spuneam câţi bani am şi ce droguri doresc să cumpăr, iar el îmi comunica locul de întâlnire. De obicei, acesta stabilea locul de întâlnire în (…) în zone în care predominau cetăţenii de etnie rromă. Ştiu despre el că locuieşte la casă/baracă. De obicei, cumpăram între 50-100 grame cristal şi 20-30 grame cannabis. Nu cunosc personal alte persoane care să cumpere de la el droguri, dar ştiu că el cu asta se ocupă. Consider că, dacă mi s-ar permite să iau legătura cu el pe aplicaţiile Facebook sau WhatsApp, aş putea să îl conving să îmi vândă droguri în aceeaşi modalitate descrisă mai sus”.

În 26 mai anul trecut a fost autorizată folosirea în cauză a unui investigator sub acoperire și a unui colaborator cu identitate protejată , autorizaţi să intre în legătură cu dealerul şi să cumpere droguri de la acesta, fapt care s-a și întâmplat. În 20 iunie dealerul a fost prins în flagrant în timp ce îi ivndea investigatorului cantitatea de 100 grame de ”cristal” pentru suma de 4.500 lei.

Instanța Tribunalului Cluj a costatat că pe parcursul cercetărilor cantitatea de substanţe interzise pe care inculpatul era dispus să o pună la dispoziţia colaboratorului sau investigatorului sub acoperire a crescut progresiv, până în momentul în care acesta a fost prins în flagrant, respectiv faptul că inculpatul în condiţiile în care avea unele suspiciuni cu privire la faptul că ar fi fost depistat de către organele de urmărire penală, a apelat la intermediari pentru a continua operaţiunile de comercializare. ”Inculpatul era cunoscut în rândul colectivităţii locale ca persoana cu preocupări infracţionale legate de comercializarea de “cristal”, cei doi martori declarând faptul că l-au contactat pe inculpat prin intermediul retelei facebook, tocmai in considerarea acestui fapt”, a arătat instanța. ”Nu poate fi trecut cu vederea nici beneficiul financiar ridicat ce a fost realizat de către inculpat în urma comercializării drogurilor care s-a ridicat la suma de 7.535 lei, şi care în lipsa unui venit licit constant cel puţin la nivelul ultimului an, justifică presupunerea că activitatea infracţională imputată a fost singura sursă de venit a acestuia, scopul comiterii faptelor fiind acela de a obtine bani in mod ilicit dar facil”.

În ceea ce priveşte persoana inculpatului, instanța a constatat că acesta este la nivel declarativ de profesie zidar şi fierar betonist, fără loc de muncă în prezent. A fost condamnat la 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive în formă continuată și patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Cele două pedepse au fost contopite, aplicându-se pedeapsa cea mai grea și o treime din cealaltă, rezultând un an și trei luni de închisoare în regim de detenție.

Verdictul a fost dat de instanța Tribunalului Cluj vineri și poate fi atacat cu apel în zece zile de la comunicare.

Până în martie 2023, substanța 3-CMC era încadrată ca și substanță psihoactivă, iar pedeapsa era mică pentru traficarea substanței – de la 6 luni la 3 ani. A fost introdusă sub control prin modificare legislativă în martie 2023 și este asimilată drogurilor de mare risc, la fel ca heroina, cocaina sau mefedrona. Pe piața neagră, substanța se poate găsi în formă pură sau multiplicată cu substanțe precum  glucoza, talcul sau creatina pentru a multiplica profitul rețelelor. Această multiplicare se face în așa numitele laboratoare de condiționare. În aceste locații, substanța poate fi pulverizată și pe materie vegetală, pentru a fi apoi fumată. Liantul este acidul izopropilic. Substanța a fost prezentă pe piața neagră începând cu anul 2019 și are denumirea stradală ”cristal”.

Efectele sunt unele diverse, în funcție de organism, similare cu cele ale MDMA și amfetaminei. Consumatorul experimentează lipsa empatiei, agresivitate, agitație, tremur, dezinhibiție, lipsa coordonării și o sete permanentă. Efectele pe termen lung nu au putut fi bine documentate la nivel european, aceasta fiind o substanță relativ nouă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare