Închide

Un ziarist aduce la Cluj imagini din țara unde Facebook-ul e interzis

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 16, 2014 0 363

 

Iranul vine joi la Cluj, printr-o prezentare de imagini comentate și o expozitie de fotografii, realizate de istoricul și jurnalistul Cristian Ivaneș, întors în primăvară dintr-o „expediție” în țara islamică.

“Am fost în Iran acum două luni, împins de curiozitatea jurnalistică și de dorința istoricului din mine de a vedea la fața locului o lume atât de diferită de a noastră. Rezultatul e acest eveniment de joi”, a explicat pentru ACTUALdeCLUJ.ro Ivaneș, care va împărtăși la expoziția programată peste câteva zile din experiența Iranului. “Am vrut, când eram în Iran, să pun câteva dintre fotografiile care vor fi expuse. Deși există wireless în multe locuri, nu se pot accesa facebook, twitter, youtube, BBC, CNN, etc, etc, nici măcar Hotnews-ul nostru, toate fiind cenzurate. Vestea proastă pentru regim este că majoritatea iranienilor sunt tineri sub 3o de ani și TOȚI au instalat pe computer, tabletă sau telefon un soft pe care îl numesc antifilter, cu care poți intra pe ce site din lumea asta vrei. Eu nu am avut antifilter pe telefon, fiindcă slavă Cerului în România nu e nevoie, deci nici acces la facebook sau măcar hotnews. Într-un fel, regimul islamic și-a asigurat inconștient intrarea în dificultăți viitoare tocmai imediat după revoluția din 1979, când, pe baza unor versete din Coran, guvernul a încurajat în toate felurile oamenii să facă copii. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Astăzi, copiii de atunci sunt tocmai tinerii care nu mai acceptă fară să crâcnească rigorile stricte ale legilor islamice, comunică prin internet cu toată planeta, ocolind cu ușurință cenzura, și doresc cu ardoare schimbarea. Care va veni. De fapt, a și început…”, a constatat jurnalistul.

Proiecția de imagini realizate și comentate de Cristian Ivaneș, istoric și jurnalist Radio România Cluj, va fi completată de o expoziție de fotografii aduse la Galeriile Radio și de o intervenție telefonică a jurnalistei Carmen Gavrilă, specialist în lumea islamică. Evenimentul, „Iranul azi. Între gloria trecutului persan și speranța deschiderii”, va avea loc joi, de la ora 18, la sediul Radio Cluj, pe str. Donath.

afis Iran

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare