Închide

Un sfert dintre proiectele noi vizează construcția de locuințe. Companie care monitorizează șantierele din țară: „lipsa proiectelor de infrastructură afectează enorm piața construcțiilor”

Economie by Kristina Reştea - apr. 25, 2018 0 310

Domeniul rezidențial privat alimentează în continuare piața construcțiilor, înregistrând cele mai multe proiecte active, conform acceleratorului de vânzări Prospec, un instrument lansat de consultanții de la IBC Focus, care urmăresc șantierele la nivel național. Lucrările de infrastructură ar putea contribui semnificativ la activitatea din piață, numai că asta nu se întâmplă: apar sute de proiecte în monitorizări, dar aproximativ 85% dintre lucrările în infrastructură se află doar în stadiul de intenție sau proiectare. Clujul este al doilea cel mai bine reprezentat județ în topul proiectelor active din țară.

Din 5.341 de proiecte publicate în perioada ianuarie – aprilie 2018, 23% sunt din domeniul rezidențial, urmate îndeaproape de domeniul construcțiilor sociale și comunitate și de lucrările de infrastructură. În ceea ce privește harta activității, zona București-Ilfov însumează 12% din totalul proiectelor, urmată de Cluj (7%) și Bihor și Constanța cu câte 5% fiecare.

„Domeniul rezidențial privat își păstrează și în 2018 prima poziție în materie de număr de șantiere active, dar semnale puternice vin în acest an și dinspre domeniul lucrărilor de infrastructură. Potrivit analizei noastre, în perioada ianuarie – aprilie au fost publicate peste 850 de proiecte de infrastructură ce includ realizarea de drumuri, sosele, autostrăzi, pasaje, parcuri industriale etc. Totuși, aici merită menționat însă că aproximativ 85% din lucrările în infrastructură se află în stadiul de intenție sau proiectare, ceea ce se traduce în foarte puține șantiere demarate, iar situația generată de lipsa proiectelor de infrastructură afectează enorm piața construcțiilor din România per total. Alocările pentru șantierele nedemarate se situează la aproximativ 25% din necesar”, spune Victor Ignat, manager pe Cercetare la IBC Focus.

Conform analizei realizate de către IBC Focus, 47% din totalul construcțiilor monitorizate sunt construcții noi, 19% reparații, 17% în renovare, 11% modernizare și 7% construcții în extindere. „Și avem astfel un echilibru între lucrări noi – lucrări de renovare per total (47% – 53%). Astfel de echilibre se înregistrează în general în piețele cu tendință de maturizare, în care nu predomină lucrările noi, ci încep să fie realizate investiții și în clădirile deja existente”, spun consultanții.

Clujul e în top în ceea ce priveşte numărul de locuinţe construite anul trecut în România, potrivit datelor INS. În top conduc detaşat judeţele Ilfov, cu 5.548 de locuinţe construite anul trecut, şi Cluj, cu 5.844 de locuinţe. Aproximativ 4.400 de locuinţe ar trebui să fie finalizate în acest an în Cluj-Napoca şi împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania. Clujul a fost și în martie județul cel mai activ pe piața imobiliară, cu excepția Capitalei și a județului Ilfov, conform unei evidențe a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară: luna trecută în Cluj au fost vândute 3.710 imobile.

 

Sursa foto: Pro Infrastructura 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.