Închide

Belgienii instalaţi în Cluj cu ajutor de stat încep să producă avioane de şcoală şi lucrează la sisteme de lansare de rachete în fabrica de la Moldoveneşti

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 25, 2018 0 563

Sonaca Aerospace Transylvania va începe producția de avioane Sonaca 200 la fabrica din Moldovenești începând de anul viitor, anunţă reprezentanţii companiei.

Sonaca Aerospace Transylvania (SAT), filiala românească a producătorului belgian de echipamente aerospațiale Sonaca, ar urma să crească, treptat, cu noi produse. Compania belgiană şi-a inaugurat în martie anul trecut oficial fabrica ridicată în comuna Moldovenești, unde lucrau la acel moment 30 de oameni, majoritatea din zonă. Aproape jumătate din valoarea investiţiei a venit ca ajutor de stat, de la Guvern. Belgienii spuneau la inaugurare că au planuri pentru următorii ani şi chiar şi un teren pregătit, alături, pentru o nouă etapă de investiţie.  

Citeşte şi:

Clujenii lucrează pentru belgieni și fac componente pentru aripi de avioane Airbus

 

Firma are acum 80 de angajaţi, potrivit informaţiilor transmise de departamentul de Resurse Umane pentru Actualdecluj.ro.

„Având în vedere faptul că Sonaca Aerospace Transylvania lucrează în colaborare cu Airbus Defence and Space, începând cu finalul anului 2018 aceasta va susține producția prototipurilor rachetei purtătoare Ariane 6”, transmit reprezentanţii companiei. Ariane 6 este un sistem de lansare în curs de dezvoltare de către Agenţia Spaţială Europeană, cu un prim zbor de test programat pentru 2020, conform datelor ArianeSpace.

Tot la sediul din Transilvania va prinde contur din vara anului viitor noul proiect S200, acesta reprezentând un avion de școală și agrement, de mici dimensiuni, monomotor cu elice, „având implementată aparatură de ultimă generație, care combină performanța zborului și rentabilitatea”, după descrierea companiei. Deja activă în producția pieselor compozite și în asamblarea slat-urilor pentru aeronava Airbus A320, SAT va sprijini realizarea subansamblului S200. În acest context, belgienii au nevoie de oameni şi anunţă că recrutează angajaţi.

Grupul Sonaca activează în domeniul dezvoltării, fabricării și asamblării aeronavelor pentru piețele aerospațiale, civile și militare. Sediul principal al companiei este situat în Gosselies, Belgia, iar cei 5000 de angajați lucrează în filialele din Canada, Statele Unite, Brazilia, Mexic, Anglia, China, România, Sri Lanka și Germania.

Sonaca Aircraft este o nouă filială a grupului Sonaca, activă în dezvoltarea, producția și asamblarea de aeronave destinate piețelor civile, militare și spațiale. Cu un capital de start de peste 2 milioane de euro, Sonaca Aircraft este deținută în proporție de 65% de către furnizorul aeronautic Sonaca. Obiectivul principal al Sonaca Aircraft este dezvoltarea, certificarea și comercializarea unei noi aeronave cu două locuri “Sonaca 200”, care va fi special concepută în colaborare cu utilizatorii finali, astfel încât să poată să îndeplinească nevoile școlilor de aviație, ale aerocluburilor și ale piloților privați.

 

 

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare