Închide

Un sfert de milion de euro de la Consiliul Europei pentru un film regizat de un clujean filmat în Spania și Transilvania

Cultură by Actual de Cluj - oct. 25, 2017 0 330

Bani de la fondul cultural al Consiliului Europei, în total un sfert de milion de euro, pentru un film regizat de un clujean.

E vorba de o sumă de 250.000 euro primiți de regizorul clujean Tudor Giurgiu pentru noua producție „Apropierea”, de la Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducțiilor cinematografice europene. Suma nu e spectaculos de mare însă având în vedere bugetul total al filmului, de 1,4 milioane de euro.

Filmările la „Apropierea”, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film și co-produs de Tito Clint Movies din Spania și Evolution Filmsd din Cehia au început în 19 octombrie, în orașul spaniol Candas și durează până la finalul lunii noiembrie, urmând ca echipa de filmare să ajungă în încă două locații din Spania – Cordoba și Sevilla, dar și în România, în orașul transilvănean Sângeorz-Băi.

Filmul are la bază cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, publicat în 2010, și îl are în rolul principal pe Mihai Smarandache, care a mai jucat în cel mai recent film al lui Giurgiu,
„De ce eu?”. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Frances dar și actori români – Carmen Florescu, Cristi Iacob, Ioan Coman, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru. Carmen Florescu, cea care va interpreta rolul Cristinei, soția protagonistului, a fost una dintre actorii prezentați la festivalul de film TIFF de la Cluj în cadrul proiectului „10 pentru Film”. Celor patru actori români din producție li se va alătura pe ecran Emilian Oprea, aflat la a treia colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, după reputatul rol al procurorului Panait în „De ce eu?”.

„Este un film foarte diferit de ce am făcut până acum”, spune Giurgiu, care e și directorul celui mai cunoscut festival de film din țară, TIFF, din Cluj. “M-a fascinat povestea de viață a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari și am încercat amândoi să redăm deopotrivă contextul anilor 2000, când mulți români au plecat din țară, trăind la limita subzistenței, dar și o poveste de dragoste care recuperează multe teme din proza și poezia autorului: nostalgia față de locurile tinereții, călătoria, capacitatea puternică a unor oameni de închipuire, de visare, de a-și dori lucruri mai mult sau mai puțin tangibile”.

Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet care emigrează ilegal în Spania în 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.

Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România peste un an, în octombrie 2018.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu