Închide

Un semn de minimă prețuire

Opinie by Catalin Suciu - oct. 12, 2021 5 3171

Episcopul Vasile Someșanul a fost înmormântat ieri la Cluj. A lăsat multe în urmă. Personal, am auzit doar cuvinte mari despre domnia sa. A lăsat în urmă ceva ce nu a făcut nici o administrație locală. Nici o instituție. Nimeni. Centrul de Paliație Sfântul Nectarie este opera sa exclusivă.
El a pus cărămidă cu cărămidă, zi și noapte și a făcut tot ce a putut ca centrul să devină funcțional. El însuși s-a dus cu mașina după țigle și materiale de construcție pe la Zalău, pe la Sibiu, pe la Târgu Mureș. România, atunci când un om se află în pragul morții, îl trimite acasă. Paliația e o glumă în spitalele din țară. Nu există, or medicina nu înseamnă doar vindecare, ci și ajutorarea celor aflați în dureri cumplite. Un cancer terminal se extinde nu doar în corpul bolnavului, ci de jur împrejur, atingându-i pe toți ceilalți care îi stau aproape.
Un bolnav aflat în ultimele săptămâni din viață are niște dureri înfiorătoare. La centrul de Paliație Sfântul Nectarie, oamenii se internează și sunt ajutați să treacă mai ușor peste durere. Primesc medicamentație adecvată, primesc consiliere psihologică și spirituală. Se pregătesc să treacă demni.
Totul e gratis.
Asta a făcut părintele Vasile, asta a creat.
Ieri a fost înmormântat. Nici o persoană din adminstrația clujeană nu a participat, nu l-a condus pe ultimul drum. Nici primarul Emil Boc, nici președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. Nimeni. Poate își amintește primarul că în 2011, când tatăl său, Dumnezeu să-l odihnească, un țăran din Răchițele, a murit, slujba a fost oficiată de însuși mitropolitul Clujului, Emil Boc fiind extrem de onorat.
Absența reprezentanților administrației locale și centrale e un semn al colaborării splendide, care însă lipsește cu desăvârșire între Biserică și Stat. Evident ca pentru PR-ul propagandei orașului smart, de cinci stele, prezența lor acolo nu ar fi fost aducătoare de imagine și like-uri. E păcat.
Era un semn de minimă prețuire.

5 comentarii

  1. Felicitări autorului articolului pentru că a semnalat această lipsă de decență a autorităților clujene. Dumnezeu nu mai constituie o reclamă pentru politicul vremii. Rușine boc și tișe!

  2. Emil Boc este un papagal aflat mult sub aura mitologică creată în jurul său, practic tot ce este Emil Boc e un mit pe care omul Boc se sprijină pentru popularitate însă că politician și administrator e varză!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.