Închide

Un profesor universitar italian lansează la Cluj carte despre istoria României în secolul XX, primește titlul de DHC de la cea mai mare universitate din țară. ”Națiunea română ar reprezenta un miracol istoric”

Educaţie by Actual de Cluj - oct. 30, 2019 0 261

Directorul departamentului de științe politice de la universitatea Roma Tre primește titlul de Doctor Honoris Causa la Cluj, oferit de cea mai mare universitate din țară, pentru contribuția sa la cercetarea istoriei României.

E vorba de profesorul universitar Francesco Guida, care primește vineri titlul de DHC de la universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în Aula Magna a universității. ”Distincţia este acordată în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Istorie și Filosofie pentru contribuția sa la cercetarea trecutului Europei Centrale și de Sud-Est și, în special, a istoriei României”, explică universitatea clujeană.

De altfel, cu un drum, Guida își lansează mâine seară la Cluj, la institutul de istorie ”George Barițiu”, noua carte, ”România în secolul XX”, tradusă din italiană. ”Potrivit unei cunoscute expresii a istoricului Gheorghe Brătianu, naţiunea română ar reprezenta un miracol istoric. Efectiv, aceasta îşi păstrează o identitate proprie, de altminteri, nu o dată pusă în discuţie, în pofida contactului constant cu popoare într-o anumită măsură diferite de ea, precum şi în ciuda faptului că împrejurările politice şi istorice au complotat mai mereu pentru a împiedica o asemenea realizare. La fel ca în numeroase alte regiuni de pe continentul european, nu sângele şi neamul au fost cele care au prevalat, ci cultura”, susține cercetătorul.

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare