Închide

O universitate din Cluj clonează plante, obține 1.500 de exemplare dintr-o floare

EducaţieTop News by Mihai Prodan - oct. 28, 2019 0 996

În sera unei universități din Cluj florile se aliniază una după alta într-o pătură de petale de aceeași culoare – arată identic, dar sunt identice și genetic căci aici cercetătorii au scos la vânzare flori clonate: sunt sute și sute de exemplare identice, toate pornite de la același ghiveci.

E printre puținele locuri din țară care au utilajele și expertiza să obțină plante ”in vitro”, altfel spus prin clonare: vorbim despre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, care azi scoate la vânzare crizanteme, nu mai puțin de 1.500 de bucăți, toate identice nu doar în aspect ci și în fondul genetic.

Printre ghivecele cu crizanteme, toate albe, cercetătorul științific Doina Clapa, de la Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, explică:

Planta-mamă din care s-au înmulțit cele 1.500 de exemplare vine de la o afacere de familie din Lăpușel, de lângă Baia Mare, adusă de un student, care a făcut din acest proiect lucrarea sa de diplomă. ”Ne ocupăm de zece ani de crizanteme, suntem cultivatori, aducem butași. Eu mă ocup chiar acum de crizanteme și am vrut să aduc o plantă-mamă din care prin înmulțire să am clone fără viroze, boli și alți agenți patogeni”, spune Toth-Pal Solomon (23 ani), student la horticultură. ”Eu am adus o singură plantă și la USAMV s-au făcut înmulțirile”.

Spre comparație crizantemele se înmulțesc prin butășire, aceasta e soluția clasică pe care o găsiți de exemplu la altoiurile de pomi. E un proces de durată și mult mai ineficient, dar, evident, mai divers în aspect: stau mărturie cele câteva sute de ghivece cu crizanteme de culori diferite obținute prin butășire, în aceeași seră. Inginerul Gelu Moldovan s-a îngrijit de ele și a obținut din 100 de plante-mamă un număr de aproape 600 de exemplare. Prin comparație, cele obținute prin clonare sunt 1.500, toate obținute din aceeași plantă. ”Anul acesta e experimental, primul an de crizanteme”, spune el.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.