Închide

Un pod provizoriu dat în folosință în Bonțida Cluj, unde are loc festivalul Electric Castle, s-a crăpat după 3 zile. Primarul comunei estimează că transportul spre festival va avea de suferit dacă lucrările la vechiul pod nu se vor tremina până în luna iulie. Ce spune Consiliul Județean

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 05, 2023 0 306

Fanii care și-au cumpărat bilete la ediția din 2023 a festivalului Electric Castle care are loc în comuna Bonțida din Cluj au atras atenția asupra situație dezastruoase a drumurilor spre locul unde se organizează an de an evenimentul. Mai mult, aceștia spun că în 4 aprilie un pod nou peste Someș dat în folosință de trei zile, s-a „rupt”.

 

„Am pus zilele trecute afișul de la Electric Castel și mi-am luat bilet. Festivalul are loc la Bonțida, la 30 de km de Cluj, lângă castelul Banffy. (…) Ieri s-a rupt podul peste Someș, dat în folosință de trei zile și făcut cu fonduri europene. Drumurile până acolo sunt vai mama lor și nu sunt rute ocolitoare practicabile.
”Doreii” angajați de Consiliul Județean Cluj au construit un pod provizoriu peste râul Someș, ca variantă ocolitoare, în vederea demolării vechiului pod și pentru construirea unuia nou. Podul vechi a fost demolat, dar cel provizoriu a crăpat în câteva zile. La festival, anul trecu,t au fost in jur de 270 000 de participanți, e de estimat că anul ăsta vor fi și mai multi si se adaugă zeci de trupe românești și internaționale, din toată lumea, oameni care vin de peste tot din țară și turiști străini, care vin să vadă frumusețile patriei noastre cu munți înalți și văi adânci, traversate de drumuri proaste și râuri cristaline peste care nu există nici măcar un pod practicabil. Presedintele Consiliului Judetean Cluj este Alin Tișe, de la PNL, care a fost prefect și este președinte de CJ încă din 2006. Domnule Tise, suntem în 5 aprilie, până în 19 iulie, data la care începe un festival cu sute de mii de oameni mai sunt trei luni iar statul român al cărui reprezentant în teritoriu sunteți surprins de evenimente, cu nădragii căzuți și cu viscolul pe-afară, bască podurile prăbusite, fir-ar spița lor de prăduitori pesediști, peneliști și udemeriști, cărora numai la furt, salvarea hoților și parandarat transpartinic le stă gândul! Pe podurile și șosele alea făcute praf, în mandatul domnului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu vor trebui să treacă camioane de mare tonaj cu echipamente sofisticate pentru concerte, autocare cu turiști, zeci de mii de mașini romanești și străine, sute de mii de oameni care vin să petreaca cele câteva zile de festival în Transilvania cea mult laudată de autoritățile locale și ale statului roman. Azi, nu poate trece râul nici microbuzul care duce oamenii la muncă la uzina Bosch, ca străinii ăia rai dau locuri de muncă și plătesc taxe dar nu pot face drumuri și poduri în locul autorităților române. În acest moment Bonțida e un sat izolat, copiii care merg la școală și navetiștii sunt rupți de gara CFR și de drumul național, restul variantelor sunt o glumă proastă, periculoase și inaccesibile. Domnule șef de Consiliul Judeţean Cluj, milioanele pe care le dă ministerul ăla de doi bani al turismului la „influenceri” nu vor face niciodată o reclama mai bună turismului românesc decât sutele de mii de participanți romani și străini la festival. Vorbiți cu domnul Ciucă, poate vă dă din banii cu care plătește boți care să-i laude realizarile pe pagina dumnealui și rezolvați problema, că e tot din partidul vostru de prăduitori de ban public. Incredibil…”, a semnalat situația din Bonțida, pe Facebook, o fana a festivalului Electric Castle.

Președintele Alin Tișe se „spală” pe mâini legat de podul surpat în doar trei zile, arătând că, de fapt, acesta fusese improvizat pe perioada derulării lucrărilor de refacere a podului vechi peste Someș, lucrări finanțate cu bani europeni.

Mai mult, termenul de refacere a podului este finalul lunii iulie, deci după ce va avea loc festivlaul Electric Castle.

„Podul vechi este demolat și se află în plin proces de refacere totală în cadrul proiectului cu finanțare europeană Drumul Bistriței. Până la completa refacere a podului vechi, preconizată a fi finalizată anterior sfârșitului lunii iulie 2023, rutele alternative vor fi cele stabilite de Poliția Rutieră și Primăria Bonțida. Astfel, din direcția Cluj-Napoca se va putea merge către Bonțida prin Jucu, nefiind necesar a fi parcurși kilometri semnificativi în plus. În același timp, dinspre Dej se va putea merge prin localitatea Fundătura și prin Răscruci, fără kilometri semnificativi în plus, pentru autovehicule de maximum 3.5t. Consiliul Județean Cluj reamintește faptul că cea care stabilește rutele alternative, în acest context, este Poliția Rutieră. În ceea ce privește podul care a fost prezentat în imagini, acesta nu era unul public, deschis circulației rutiere, ci un pod tehnologic, provizoriu, de șantier, amenajat de constructor exclusiv pentru folosința constructorului în vederea facilitării și urgentării muncii la refacerea drumului. Acesta nu este un pod destinat publicului, nefiind avizat și autorizat pentru circulație publică. În acest context, e evident faptul că nu este vorba despre un pod care s-ar fi construit, demolat sau care ar fi crăpat. Acest pod nu a fost dat în folosință publică niciun moment, fiind un pod ce făcea parte din organizarea de șantier”, a precizat Consiliul Județean.

Primarul din Bonțida, Emil Cîrhaț, a arătat că lucrările pornite de forul județean la podul peste Someș pun în dificultate locuitorii dar și că, dacă podul nu se va termina până la data programată pentru organizarea Electric Castle, atunci autocarele vor trebuie să circule pe un singur drum, ceea ce va crea probleme organizatorilor, participanților dar și autorităților.

”S-a închis pentru că nu își asumă nimeni răspunderea ca să poată trece mașinile în continuare. Nu este autorizat de Poliție și Apele Române. Dacă vine o viitură și ia un microbuz cu copii, cine își asumă răspunderea? Avem probleme mari pentru că oamenii nu pot ajunge la gară, ca să meargă spre Cluj sau Gherla, și nu mai pot ieși în Drumul național. Nu pot veni microbuzele care duc muncitorii la Jucu, la fabrici. Copiii care învață la școala din Bonțida nu mai au pe unde traversa, dacă stau pe malul opus”, a explicat primarul, pentru Știri de Cluj.

”Constructorul ar vrea ca în 4 -5 luni să facă podul pentru că urmează și Electric Castle și dacă nu va fi gata, vom avea probleme.  Ne-a ajutat mult acest pod la festival pentru că avea sens unic.  Autocarele veneau dinspre Jucu și treceau peste podul vechi și ajungeau în DN1. Așa s-a făcut un sens unic și nu s-au format blocaje. Solutiile ar fi cele date de constructor, dar depinde și de vreme. Dacă e debitul mare, e greu de lucrat”, a mai spus primarul pentru aceeași sursă.

sursă fotografii: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu