Închide

Un nou volum al colecției Povești despre Cluj, al optulea, se lansează sâmbătă

Istorie by Actual de Cluj - mart. 09, 2023 0 158

Un nou volum al colecției Povești despre Cluj, al optulea, se lansează sâmbătă.

Al optulea volum din seria ”Povești despre Cluj” apărut sub egida asociației ”Vechiul Cluj” la editura Școala Ardeleană se lansează sâmbătă la amiază, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei; tot atunci se lansează al șaselea volum din Istoria Clujului de Jakab Elek. Amfitrion este istoricul Tudor Sălăgean, directorul muzeului. ”Se marchează inclusiv o premieră românească, prima femeie medic stomatolog din România și o perspectivă polițienască asupra cazului din 1970, Omul cu Ciocanul”, spune vicepreședintele asociației Vechiul Cluj, Victor Salcă.

”Din cauza acestor lovituri grele, după invazie, Clujul a pășit într-o nouă etapă a istoriei sale devastat și depopulat, fiind într-un real pericol de a își pierde statutul de centru de comitat. În primele patru decenii și jumătate după marea invazie nu există nici o mențiune documentară a unui comite de Cluj. Cel dintâi comite de Cluj care reapare în documente este Petru de Nitra, menționat în calitatea de jude asesor în cadrul primei congregații nobiliare a Transilvaniei, din anul 1288”, este un fragment din articolul „Oaspeții” germani care au reîntemeiat Clujul”, publicat în volum.

”Dar o serie de crime și tentative comise cu sadism și, aparent, fără niciun mobil precis, de către o persoană necunoscută, bolnavă, feroce, inteligentă și periculoasă – reținută drept „omul cu ciocanul” –, au destabilizat profund comunitatea. O adevărată psihoză se instalase atunci în Cluj: oamenii priveau tot mai des și mai atent în urmă când treceau prin locuri izolate; mamele își chemau în casă copiii încă înainte de apusul soarelui, ferecând apoi repede ușile locuințelor; tinerii preferau să renunțe la discotecile uteciste; la Continental, la Metropol ori la Ursus, clienții o luau seara ușurel spre casă, înainte de închidere. Autoritățile responsabile cu ordinea publică și siguranța cetățenilor păreau depășite de situație în încercarea de a-l prinde pe ucigaș”, arată Gabriel Virgil Rusu în articolul ”Clujul sub teroarea unui psihopat”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare