Închide

Un muzeu din Cluj de care nu știe multă lume, înființat de un secol și jumătate, primește o colecție valoroasă cu mii de exemplare

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 15, 2020 0 424

Un muzeu din Cluj de care nu știe multă lume primește o colecție valoroasă cu mii de exemplare de fluturi, moștenire a unui biolog clujean specializat în insecte.

E vorba de muzeul zoologic din Cluj, din administrarea universității ”Babeș-Bolyai”, care primește o colecție valoroasă de fluturi care a aparținut lui Marg-Wladimir Manoliu. ”Colecția este una importantă și valoroasă din punct de vedere științific, cuprinzând numeroase specii de fluturi rari. De asemenea, modul de preparare și conservare a materialului conferă acestei colecții o ridicată valoare estetică. În perioada următoare, colecția urmează să fie inventariată, catalogată și valorificată din punct de vedere științific de către specialiștii UBB”, arată universitatea.

Între speciile din colecție senumără Albăstrelul transilvan, întâlnit pe pantele însorite de la Suatu, fluturii din grupul Maculinea, Colias myrmidone sau fluturele Apollo, specii devenite azi rare, protejate prin lege, dar și specii mai des întâlnite, unele chiar și în Cluj-Napoca, precum fluturele Ochi de Păun sau Coada rândunicii.

Colecția a fost donată Muzeului Zoologic al UBB de către cei doi fii ai lui Manoliu, Mirel Radu Manoliu și Călin Mărgărit Manoliu, ca moștenitori. M. W. Manoliu a fost un pasionat entomolog (biolog specializat în insecte-n.red.) amator care a colectat, pregătit și etichetat, cu rigurozitate științifică, diverse specii de fluturi din împrejurimile Clujului și nu numai. Încununarea muncii de o viață a acestuia se reflectă în colecția lăsată în urmă, care cuprinde câteva mii de exemplare.

Muzeul Zoologic al UBB este unul dintre cele mai mari muzee de profil din România și are o vechime de un secol și jumătate. A fost înfiinţat în 1859 și găzduieşte unele dintre cele mai vechi colecţii din ţară. Intrarea la muzeu costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi, studenți sau pensionari.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.