Închide

Aplicația care îți spune unde sunt locuri de parcare libere în centrul Clujului. Primăria va da drumul în curând proiectului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 15, 2020 1 770

O nouă aplicație, City Parking, va funcționa la Cluj-Napoca. Prin intermediul ei, clujenii vor putea identifica în timp real locurile de parcare libere de pe mai multe străzi din centrul orașului. Primăria din Cluj a anunțat că în prezent s-a început montarea sistemului de senzori din asfalt, sistem care va fi mai apoi interconectat la aplicația centrală care va gestiona toate locurile publice de parcare din zona I administrate de municipalitate.

Potrivit unui anunțat făcut de primarul Emil Boc pe Facebook, în proiect vor fi incluse locurile de parcare de pe străzile: Argeș, Fortăreței, Piața Ștefan cel Mare, Piața A. Iancu, Clinicilor, Învățătorului, V. Babeș, Sindicatelor, Cotită, Tipografiei, Gaal Gabor, E. Zola, David Ferenc, S. Brassai, V. Alecsandri, Paul Chinezu, C. Daicoviciu, V. Fulicea, Universității, H. Oberth, Șt. O. Iosif, S. Micu, O. Petrovici, M. Kogălniceanu, I. Maniu, I. C. Brătianu, Eroilor, E. Isac, E. de Martonne, J. Bolyai și Baba Novac.

Pe toate aceste artere au început să se monteze senzori de parcare care mai apoi vor fi interconectați la aplicația server și apoi sistemul va putea deveni funcțional. Clujenii vot putea să-și descarce aplicația din Google Play și din App Store.

Deocamdată s-au montat 61 senzori în Piața Ștefan cel Mare și pe Aleea Învățătorului, iar în aceste zile se desfășoară lucrări (cu instalarea a peste 250 senzori) pe străzile Victor Babeș, Samuil Micu, Clinicilor, Baba Novac și Universității. În total sunt cuprinși în proiect peste 1200 senzori, care vor fi instalați și conectați la aplicația server de gestionare a sistemului, după cum a anunțat primarul, câte un senzor/loc de parcare contabilizat în aplicație.

Primarul Emil Boc a spus că această aplicație prin care locurile libere de parcare din zona istorică vor putea fi identificate direct de pe telefon, cu ajutorul senzorilor, este o premieră pentru România.

„Prin City Parking, conducătorii auto vor fi ghidați către cel mai apropiat loc liber de parcare din zona I. În total, peste 1.200 de senzori vor fi instalați și conectați la aplicația server. Odată cu implementarea acestui proiect unic în România, Primăria Cluj-Napoca face un nou pas în domeniul utilizării tehnologiei pentru creșterea calității vieții cetățenilor în municipiu. De asemenea, urmărim să consolidăm poziția Clujului de Hub european de digitalizare și inovare”, a scris primarul.

Câștigătorul licitației pentru implementarea noului sistem de parcare în zona centrală este Telekom România Communications, cu subcontractantul clujean Life Is Hard. Valoarea contractului este de 956.026 lei (fără TVA), după cum a anunțat Primăria.

Contractul a fost atribuit la începutul lunii iulie 2020. Durata lui este de 45 de zile.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare