Închide

Un milion de euro în plus pentru lucrările de modernizare de pe Platoul Sălii Sporturilor/Urmează și etapa 2 a proiectului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 16, 2023 1 698

Contractul de proiectare și execuție cu Nord Conforest – Costin și Vlad Birou de Proiectare pentru lucrările de modernizare a Platoului Sălii Sporturilor din Cluj (peste 1,4 hectare) va fi majorat de la peste 15,4 milioane lei cu TVA, la peste 20,7 milioane lei cu TVA. Aceasta ca urmare a unor  lucrări suplimentare, ajustări ale prețurilor materialelor sau actualizări potrivit legii, după cum a arătat Primăria. Pe platoul Sălii Sporturilor mai există o suprafață de circa 2400 de metri pătrați, preluată recent de Primărie de la Direcția de Sport și de la Universitatea Tehnică (actualele parcări care deservesc cele două obiective), pe bază de protocol, suprafață care urmează să fie modernizată și despre care municipalitatea a arătat că nu face parte din proiectul cu finanțare europeană de care s-a ocupat Nord Conforest.

 

Modificarea devizului general pentru proiectul care vizează modernizarea Platoului Sălii Sporturilor va fi supusă atenției consilierilor locali la ședința ordinară din 17 octombrie. Potrivit Primăriei au fost realizate lucrări suplimentare în cadrul șantierului în cadrul procesului de execuție – optimizări de rețele, montarea de bolarzi metalici, otimizarea locurilor de parcare – care au crescut prețul contractului. De asemenea, constructorii au cerut majorarea prețurilor (pentru restul lucrărilor de executat la data de 3 septembrie), în conformitate cu prevederile contractuale dar și Ordonanața nr. 15/2021 și Ordonanța nr. 64/2022, după cum a arătat Primăria.

Majorările au fost calculate la peste 4,9 milioane lei, cu TVA. Astfel, valoarea contractului pentru lucrări încheiat cu Nord Conforest și cu Costin și Vald Birou de Proiectare în 29 iunie 2021 crește de la peste 15,4 milioane lei la peste 20,7 milioane lei.

Fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană, se majorează și devizul general al acestuia la peste 21,3 milioane lei cu TVA. Pentru acest proiect Primăria a primit la pachet cu parcul Armătura o finanțare de peste 44 de milioane lei (85% fonduri nerambursabile, 13 % fonduri de la bugetul de stat și 2% contribuție proprie).

Primarul Emil Boc a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă din 10 mai, că stadiul lucrărilor la platoul de la Sala Sporturilor „Horia Demian” este de 92%, dar și că șantierul de modernizare (parte a proiectului de reamenajare a malurilor Someșului, cu finanțare europeană) se va termina în luna iulie, însă fără o porțiune din fața Sălii Sporturilor, în prezent utilizată ca parcare. De ce respectiva porțiune nu a fost prinsă inițial în proiect, nimeni nu a oferit explicații. Și în cadrul acestui proiect au apărut tensiuni legate de locurile de parcare, extrem de utilizate de sportivi, de părinții care își duc copiii la înot, dar și de cei care accesează zona parcului V. Babeș.

Ulterior, în luna august 2023, consilierii locali au aprobat preluarea parcării din fața Sălii Sporturilor și Complexului de Natație al Universității Tehnice Cluj-Napoca (un teren de peste 2400 de metri pătrați, utilizat de cele două instituții în cotă 80/100, respectiv 20/100), în baza unui protocol de colaborare între Primărie și celelalte două instituții, protocol încheiat pe o perioadă de 6 ani. Acest teren urmează să fie modernizat de Primărie, după cum a arătat instituția, fiind vorba despre o etapă 2 în proiectul de revitalizare a Platoului Sălii Sporturilor, prin protocol municipalitatea asumându-și investiții de modernizare, dotare și întreținere a zonei.

(sursa: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/08/02/43e.pdf)

Platoul Sălii Sporturilor are 1,4 hectare și avea o capacitate de parcare de 340 de mașini. În urma modernizării s-a anunțat inițial că peste 60 de parcări din cele 340 vor fi păstrate dar și că accesul se va face cu stâlpișori retractabili. În 2023,  Primăria a clarificat cifra arătând că vor rămâne 10 locuri de parcare pentru autocare și 31 pentru mașini.

Vezi și: Adevăratul motiv pentru care Emil Boc s-a lamentat că Primăria va inaugura în luna iulie doar o parte din proiectul de modernizare cu bani europeni a platoului Sălii Sporturilor

 

 

 

 

*sursa – https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/10/12/53.pdf

(sursa: primariaclujnapoca.ro)

sursa foto: Emil Boc/Facebook

Un comentariu

  1. Este complet inacceptabil sa restrictionezi accesul la bazinele de inot si la parcul sportiv. Nu sunt obiective de cartier, ci ale orasului. Credeti ca este in regula sa existe doar 31 de locuri de parcare? Credeti ca este in regula sa vii, de pilda, din Zorilor, cu doi copii, cu transportul in comun? Credeti ca este acceptabil ca totul sa fie decis discretionar in Cluj? Consiliul local nu are niciun cuvant de spus, nu exista practic opozitie. Ca pe vremea lui Funar, insa nici atunci Clujul nu a fost atat de aproape de distrugere. Ce avem azi in Cluj? Record mondial de semafoare, trafic blocat intentionat in numele ideii de ‘oras fara masini’, un centru abandonat de business-uri, o zona industriala fara industrie, parcuri aiurea si pustii (vezi Muncii), bani aruncati pe dale, un centru distrus de santiere…

Scrie un comentariu