Adevăratul motiv pentru care Emil Boc s-a lamentat că Primăria va inaugura în luna iulie doar o parte din proiectul de modernizare cu bani europeni a platoului Sălii Sporturilor
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 14, 2023 0 874

Primarul Emil Boc a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă din 10 mai că stadiul lucrărilor la platoul de la Sala Sporturilor „Horia Demian” este de 92%, dar și că șantierul de modernizare (parte a proiectului de reamenajare a malurilor Someșului, cu finanțare europeană) se va termina în luna iulie, însă fără o porțiune din fața Sălii Sporturilor, în prezent utilizată ca parcare.
„Aici avem 102 arbori plantați pe Platoul Sălii Sporturilor, care înseamnă spațiu verde în plus față de cel existent. Adică am luat de la mașini și de la asfalt și am dat la arbori. În luna iulie, partea care ține de proiect va fi finalizată, acolo însă este o suprafață care ține de Ministerul Tineretului și Sportului din fața Sălii Sporturilor și din fața bazinului olimpic. Nu ține de noi. Suntem în discuții, negocieri avansate, ca să putem s-o modernizăm și pe aceasta, doar să ne dea permisiunea s-o modernizăm pe banii noștri. Am ajuns să cerem Guvernului să ne dea voie să ne cheltuim banii ca să modernizăm o porțiune din teritoriul Clujului care nu ține de noi. E un pic aiurea. Nu trebuie hotărâre de Guvern, trebuie acordul Ministerului Tineretului care să spună «da, vă lăsăm să faceți și acolo modernizarea așa cum este planul întregului platou de la Sala Sporturilor». Ca de obicei, procesul acesta de descentralizare trenează. Ca de obicei, când ai de lucru cu structuri administrative centrale, lucrurile întârzie. Când decizia este la nivel local se vede diferența. Vedeți cum arată platoul de la Sala Sporturilor deja amenajat după un concept european, verde, nepoluant. Lăsăm și locuri de parcare pentru mașini câte trebuie, și pentru autocare. Dar nu transformăm acel platou doar într-un garaj pentru mașini. Vom avea o mică «plombă» nemodernizată în iulie când vom da în folosință, determinată de lipsa avizului, încă, la ora la care vorbesc, de la Ministerul Tineretului și Sportului”, a spus Emil Boc.
De fapt, blocajul în implementarea proiectului european, așa cum Primăria l-a contractat în urma concursului de soluții cu societatea spaniolă Practica (proiectul rethinking Someș de pe malurile râului), a apărut chiar din cauza instituției care nu a reușit să se înțeleagă cu Direcția Județeană de Tineret și Sport din Cluj (structura din teritoriu a Ministerului Tineretului și Sporturilor care administrează Sala Sporturilor Horia Demian) privind viitoarele locuri de parcare care vor rămâne pe platou, după modernizare.
Direcția Județeană de Tineret și Sport Cluj are pe masă o petiție formulată de cluburile sportive care cer în continuare parcări adiacente Sălii Sporturilor, necesare și absolut firești pentru derularea competițiilor și activităților sportive. Directorul stucturii, Ovidiu Chifor, a explicat pentru Actualdecluj.ro că susține proiectul de modernizare a platoului dar că nu poate ingnora punctele de vedere ale structurilor sportive din Cluj. „Este extraordinar ca spațiul să fie modernizat până la ușa Sălii Sporturilor și până la cea a bazinului olimpic al UTCN. Însă, un obiectiv cum este Sala Sporturilor, nu poate rămâne fără locuri de parcare pentru sportivi, solicitate de toate cluburile cu care noi colaborăm, printr-o petiție, susținută și de UTCN, care și ei au locuri de parcare în fața Complexului de Natație. Am încercat să purtăm un dialog cu conducerea Primăriei, să putem uza, după realizarea proiectului, de locurile de parcare care vor rămâne pe platou, împreună cu UTCN. Conducerea Primăriei a refuzat discuțiile, informându-ne că viitoarea parcare care va rămâne, va putea fi utilizată prin sistem de barieră, cu plată. Primăria ne-a cerut nouă, pe plan local, să oferim un acord pentru ca ei să intre pe teren și să modernizeze spațiul. Noi, fiind o structură în teritoriu al unui minister, am cerut un punct de vedere de la Ministerul Tineretului și Sporturilor privind acest acord. Ministerul a fost informat și asupra situației din Cluj și anume că Sala Sporturilor nu poate rămâne fără spații de parcare, este la curent cu petiția și solicitările structurilor sportive din oraș. Deocamdată nu ne-a parvenit un răspuns”, a spus pentru Actualdecluj.ro, Ovidiu Chifor.
În luna martie, a fost lansată o altă petiție din perspectiva utilizatorilor care accesează Complexul de Natație al UTCN, aflat lângă Sala Sporturilor, aceștia solicitând alternative de parcare, odată cu modernizarea Platoului Sălii Sporturilor și desfințarea vechilor parcări. PETITIA privind LOCURILE DE PARCARE din zona Parcului Iuliu Hatieganu si Sala Sporturilor „Horia Demian” din Municipiul Cluj-Napoca Jud Cluj a fost semnată de câteva zeci de clujeni care sunt revoltați că, în loc ca Primăria să asigure parcări pe strada Pădurii, aplică amenzi și sancțiuni celor care parchează dar și asupra faptului că instituția nu oferă alternative oamenilor.
Primăria a semnat la finalul lunii iulie 2021 contractul de proiectare și execuție pentru modernizare Platoului Sălii Sporturilor la valoarea de 12.998.021 lei cu Nord Conforest și Costin și Vlad Birou de Proiectare. Termenul de contract anunțat era de 18 luni. Ulterior, contractul a fost ajustat, potrivit legii, la peste 15,4 milioane lei și are și alt termen de finalizare.
Platoul Sălii Sporturilor are 1,4 hectare și avea o capacitate de parcare de 340 de mașini. În urma modernizării s-a anunțat inițial că peste 60 de parcări din cele 340 vor fi păstrate dar și că accesul se va face cu stâlpișori retractabili. Anul acesta, Primăria a clarificat cifra arătând că vor rămâne 10 locuri de parcare pentru autocare și 31 pentru mașini.
Prin proiectul gândit de biroul Practica și proiectat de Costin și Vlad, platoul actual din fața Sălii Sporturilor urma să fi ocupat de o piațetă gândita pentru a fi folosită pentru târguri, evenimente sau chiar pentru un patinoar și un Târg de Crăciun.
În 3 aprilie, primarul Boc a anunțat datele tehnice ale proiectului, care vizează modernizarea unei suprafețe de peste 14,7 hectare aferenta Platoului Sălii Sporturilor , după o vizită pe șantier.