Închide

Un medic analizează impactul festivalului Electric Castle în creșterea infecțiilor cu coronavirus la Cluj: ”Cluj este doar un prim exemplu de ce poate face tulpina Delta în unul din cele mai vaccinate, civilizate și mai bine gestionate județe din România”

SănătateTop News by Actual de Cluj - aug. 27, 2021 2 972

Medicul timișorean Octavian Jurma, care reprezintă Primăria din Timișoara în Consiliul de Administrație al Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din localitate, se miră de situația în care a ajuns județul Cluj după mai multe evenimente cu public din ultimele săptămâni.

”Nu mă așteptam să vedem așa curând pe curba incidenței al 14 zile impactul festivalului de 10 zile care a avut loc între 6 și 15 august 2021 în Cluj”, spune el cu referire la festivalul Electric Castle, organizat în acest an și în mai multe locații din oraș și nu doar la castelul din Bonțida, ca în anii trecuți. În consecință, spune el, folosind indicatorul la trei zile numit DM3, adică densitatea medie la un milion, ”Clujul culege deja roadele organizării unor evenimente de zeci de mii de oameni în plin val Delta-4 și a ajuns fruncea la infectare pe acest indicator”.

”De două zile Cluj se menține pe locul 1, cu cea mai mare densitate de cazuri la 1 milion de locuitori din România”, arată el. Mai exact, incidența la suta de mii de locuitori s-a dublat în ultimele opt zile și aproape s-a triplat în ultimele două săptămâni, în vreme ce incidența la mia de locuitori, standardul din România, s-a dublat în ultimele zece zile, ”dar aceasta este cu trei zile în urmă și include perioada dinaintea festivalului”, după cum precizează acesta.

”Deoarece incidență la 100,000 (NRK14) măsoară retrograd evoluția la 14 zile, pentru moment putem remarca doar că tulpina Delta este atât de infecțioasă încât produce un efect pe curba reală a infectărilor la 4-5 zile de la un eveniment. Așa cum se vede limita intervalului de 14 zile (linia roșie verticală) se afla încă în interiorul festivalului, deci vom mai avea încă 4 zile până efectul său complet se va developa în rata de infectare din Cluj. În absența completă a monitorizării post-eveniment în România, putem măsura doar impactul local și nu știm câte cazuri sunt de fapt exportate și diagnosticate în alte județe pe lângă Cluj. Oricum, în perioada următoare se vor cumula în media națională efectul tuturor festivalurilor și evenimentelor organizate în multe județe din România după Marea Relaxare din 1 august 2021. Cluj este doar un prim exemplu de ce poate face tulpina Delta în unul din cele mai vaccinate, civilizate și mai bine gestionate județe din România”.

Să precizăm, așa cum spune el însuși, Jurma nu este deloc un expert în materie ci doar cercetător în neuroștiințe.

2 comentarii

  1. Da? Și atunci în Timiș de ce-i atât de mare incidenta, au ținut și acolo clujenii Electric Castele? Are domnul Jurma vreun avantaj sa bata câmpii sau doar s-a trezit în vorbă? Pe de altă parte ieri au fost 13 cazuri, cu mult sub medie, deci de unde îngrijorarea asta nedisimulată?

  2. Ce părere aveți domnule primar Boc?? Si aprobati si Untold, unde vin din toata lumea si… mult mai mulți? Merita banii, moartea si chinul celor ce se vor imbolnavi? Merita??

Scrie un comentariu