Închide

Un liceu de renume din centrul Clujului a decis să renunțe la ciclul primar din lipsă de spații/Părinții și învățătoarele i-au cerut lui Emil Boc o soluție/ Primarul i-a trimis la școlile de cartier

ActualitateAdministrațieEducaţieTop News by Luminiţa Silea - nov. 18, 2024 2 1560

Din lipsă de spații, print-o decizie a Consiliului Profesoral de la finalul lunii octombrie, Colegiul  Național “Gh. Șincai” din Cluj a decis să renunțe la ciclul primar, începând din noul an școlar. Învățătoare din cadrul liceului dar și părinți au venit în fața noului Consiliu Local să protesteze și să ceară o soluție, mai ales că decizia a fost luată deoarece școala nu are spații suficiente. În primă fază, primarul Emil Boc le-a cerut să renunțe la argumentele sentimentale deoarece nu funcționează în cazul său și, pe scurt, le-a cerut să își vadă de treabă deoarece nu sunt afectați. În cazul cadrelor didactice, le-a asigurat că vor fi soluții și vor lucra în continuare în Cluj-Napoca, pe măsură ce vor rămâne fără clase. Mai ales că Primăria are proiecte de școli noi în Bună Ziua sau Borhanci.

Mihaela Bacu, învățătoare la Colegiul Gheorghe Sincai, dar și părinți ai unor copii din ciclul primar, unii cu frați care ar urma să meargă la școală anii următori, au cerut noilor consilieri locali dar și primarului Emil Boc o soluție care să determine școala să își reconsidere decizia.

Mihaela Bacu a mai spus că ciclul primar s-a înființat în urmă cu 11 ani, cu 2-3 clase, că s-au făcut eforturi la început și că în prezent s-a ajuns la 5 clase. Chiar dacă în prezent sunt clase cu 18 elevi, nu cu 20-30 ca în cazul altor școli, școala are arondate 23 de străzi și există circa 100 de copii care se înscriu anual, părinții optând pentru acest liceu datorită performanțelor deosebite, mai ales la limba engleză, a mai arătat ea. “Decizia de a desființa ciclul primar nu vine pentru că nu am avea elevi. În fiecare an, se înscriu peste 100 de copii la clasa pregătitoare, iar colegiul deservește 23 de străzi arondate. Este o problemă de spațiu, dar această soluție afectează grav cadrele didactice și părinții,” a semnalat învățătoarea. Aceasta a mai completat că decizia aparține vechii conduceri care a demisionat și că unul dintre motivele invocate a fost, că administratorului îi este greu să administreze trei clădiri. “Acum câțiva ani ne-ați mutat de pe Avram Iancu pe Dorobanților și am respectat decizia, ne-am conformat. Acum vă cerem o altă soluție”, a mai afirma Bacu.

În primă fază, primarul Emil Boc s-a arătat iritat că i se solicită spații centrale la standarde unde școala să poată în continuare organiza cursuri pentru ciclul primar. Confruntat cu această situație, primarul Emil Boc a spus că e la curent cu opțiunea școlii întrucât i-au sunat telefoanele după ce s-a adoptat decizia dar că cei înscriși până acum nu vor fi afectați, urmând să termine toți clasa a IV-a.  A mai menționat că e o decizie asupra căreia Primăria nu poate interveni, fiind una internă care ține de școală și Inspectoratul Școlar.

El le-a mai imputat că nu înțeleg că la nivelul Primărie se fac politici publice și că părinții nu trebuie să se înghesuie să își ducă copii la kilometrul zero în centrul Clujului, putând opta pentru școlile de cartier pe care Primăria deja le-a modernizat, investind fonduri publice.

Dar a recunoscut că nu există soluții, arătând că toate școlile se bat pe spațiile de la Colegiul Anghel Saligny (indicate și de cei prezenți la ședință pentru ca ciclul primar să funcționeze în continuare), mai ales că există o nevoie suplimentară de spații de învățământ în Cluj-Napoca generată de lucrările de modernizare cu fonduri din PNRR care se derulează deja în oraș până în 2026. După ce a ridicat tonul și i-a invitat pe cei nemulțumiți să susțină descentralizarea și școlile de cartier și să nu-și dea cu părerea asupra unor decizii care nu îi afectează, primarul s-a răzgândit și și-a mai îndulcit discursul.

Emil Boc le-a explicat că și primarii din comunele limitrofe au acum bugete mai mari și posibilități mai multe de a accesa fonduri pentru a construi școli iar în acest fel nu va mai exista o presiune așa de mare pe școlile din Cluj-Napoca pentru a găsi spații noi de învățământ, având în vedere numărul mare de elevi care se înscriu în fiecare an. Toate, la nivel declarativ, fără niciun fel de cifre, studii, date statistice la care specialiști – arhitecți, sociologi, oameni din  administrație au făcut referire în repetate rânduri – “alegerea școlii are legătură cu locul de muncă, cu studiile părinților etc”, “e nevoie de cel puțin un Liceu nou în Florești” etc.

 

Detalii:

Unde trebuie construite școli și grădinițe în Cluj și ce probleme rezolvă centura și autobuzele școlare

Nu mă aveți aliat populist în detrimentul intereselor orașului(…)O soluție ar fi să nu mai fie deschise înscrierile de la anul sau când se decide structura noului an. Cunosc situația, primii care au sărit ca arși au fost părinții. Dar trebuie să înțeleagă că nu este vorba de o desființare de azi pe mâine. Părinții au fost primii care au venit la mine cu această problemă. Este clar că trebuie să găsim o soluție echitabilă pentru toți(…)De principiu am spus tot ce este acum se duce mai departe, dar dacă o școală nu vrea, pentru că nu poate oferi copiilor condiții decente(…)De ce să vină toată lumea în centrul Clujului? De ce să ne înghesuim toți în centrul Clujului când avem învățământ primar de calitate cu infrastructură de ultimă generație cu 40 de milioane euro investiți și toată lumea se înghesuie într-o încăpere pentru că vrem să fim toți la Șincai. Am investit acești bani ca să descentralizăm educația în toate zonele Clujului”, au fost declarații ale primarului Boc din cadrul ședinței.

După discuții în contradictoriu, s-a convenit, totuși că situația se va mai discuta cu factorii implicați și că se va sta la masă în acest sens.

2 comentarii

  1. Problema principala e ca se desfiinteaza scoala primara, iar unii parinti care LOCUIESC in zona nu au unde sa isi duca copiii la scoala – unii (cum este si subsemnatul) au cumparat cu sume imense apartament in zona tocmai pentru a beneficia de scoala aproape. Este absurd sa desfiintezi clasele primare pentru ca „școala nu are spații suficiente.” – pana acum cum a avut ?! Devreme ce la inceput s-a calculat un numar de 2-3 clase primare, trebuia sa se mentina acest numar, nu sa-l dubleze! Aici intervin politicile de 2 bani ale administratiilor scolii, politici fara viitor care dauneaza pe termen lung educatiei copiilor. Se spune in articol ca sunt 100 de elevi in clasa pregatitoare … cate procente din acesti copii locuiesc efectvi in zona ???!!! Va zic sigur ca mai mult de jumatate din copiii vin din total alte cartiere ale Cluj-ului si chiar din afara orasului…. In conditiile astea e normal ca NU sunt spatii de invatat iar copiii invata in 2 schimburi !!!

  2. mi se pare normal. Nu cei care locuiesc in zona isi duc copiii la Sincai in ciclul primar. E liceu pana la urma, nu scoala primara. Natalitatea a tot scazut in Cluj, nu se justifica sa ai atat de multe clase primare la unele licee. Colegiul George Baritiu, tot in centru, are clasele 5-8, fara scoala primara, niciodata n-a avut.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.