Închide

Un fost angajat de comună din Cluj a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, după ce a semnat sute de autorizații de construcție pentru firme unde documentația a fost făcută de firmele soției sale, a fost sesizat Parchetul

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 26, 2023 0 241

Un fost angajat de comună din Cluj a fost găsit incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, după ce a semnat sute de autorizații de construcție pentru firme unde documentația a fost făcută de firmele soției sale, a fost sesizat Parchetul.

Astfel, conforn ANI, un fost angajat al Primăriei din Chinteni a fost găsit în conflict de interese administrativ de către ANI după ce în calitate de consilier la Compartimentul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului comunei Chinteni, a semnat o serie de autorizaţii de construire acordate unor persoane fizice sau juridice, în baza documentaţiilor tehnice elaborate de societăţi comerciale în cadrul cărora soţia persoanei evaluate deţinea calitatea de asociat şi administrator. ANI arată că a sesizat procurorii.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către angajatul respectiv, Lucian Ioan Tomi, a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu a semnat nu mai puțin de 225 de autorizații de construire acordate unor persoane fizice sau juridice, având la bază documentații tehnice elaborate de societățile comerciale în cadrul cărora soția acestuia deținea în perioada evaluată calitatea de asociat și administrator, fiind obținute astfel de către aceasta foloase patrimoniale constând în venituri salariale și dividende.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu prevederile art. 445, alin. (1), și art. 463 din O.U.G nr. 57/2019, susține ANI.

Art. 79, alin. (1), lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003:

1 c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.
(2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă.

Art. 445, alin. (1), și art. 463 din O.U.G nr. 57/2019:
Respectarea regimului juridic al conflictului de interese și al incompatibilităților
(1) Funcționarii publici au obligația să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese și al incompatibilităților ,precum și normele de conduită.
au obligația de a respecta programul de lucru prevăzut de lege sau de reglementările proprii ale instituțiilor în cadrul cărora sunt numiți.
Articolul 463
Conflictul de interese privind funcționarii publici
Funcționarilor publici li se aplică regimul conflictului de interese în exercitarea funcțiilor publice stabilit prin legislația specială privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice și a funcțiilor publice.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare