Închide

Un film românesc suprarealist are avanpremiera la Cluj, la TIFF

Cultură by Actual de Cluj - mai 05, 2023 0 136

Un film românesc suprarealist are avanpremiera la Cluj, la ediția din acest an a festivalului de film Transilvania.

Drama suprarealistă ”Mammalia”, regizată de Sebastian Mihăilescu, va avea premiera pe marile ecrane din România în 22 septembrie, dar are o avanpremieră națională în Cluj-Napoca, în cadrul festivalului de film Transilvania, organizat la Cluj între 9 și 18 iunie și ajuns la a 22-a ediție.
Lungmetrajul a avut premiera mondială, la începutul anului, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, ”Mammalia” fiind proiectată în programul Berlinale Forum.
”Mammalia”, o coproducție România, Germania, Polonia, este o călătorie suprarealistă prin criza masculinității și îmbină drama cu misterul și comedia. Filmul vorbește despre Camil, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care se lansează într-o călătorie onirică în care banalul și fantasticul se întrepătrund. Odată cu pierderea controlului asupra muncii lui, asupra statutului social și asupra relației lui amoroase, pornește într-o căutare care îl face să-și chestioneze identitatea și masculinitatea. Pe urmele partenerei lui, ajunge într-o comunitate bizară, cu ritualuri tulburătoare, în care, în cele din urmă, se confruntă cu o răsturnare tragicomică de roluri.
”«Mammalia» este o explorare incisivă a perspectivei masculine asupra vieții și a luptei împotriva capitulării în fața experiențelor copleșitoare, împotriva pasivității, împotriva fricii de a pierde controlul și echilibrul”, spune regizorul Sebastian Mihăilescu. ”Cu acest film, încerc să mă îndepărtez de realism și naturalism, să mă îndepărtez de cuvinte și să mă apropii de imagini, să deconstruiesc narațiunea și arhetipul eroului masculin. Pentru că eu cred că în artă este mai important să pui întrebările potrivite decât să dai răspunsuri de-a gata”.
Din distribuție fac parte István Téglás, Mălina Manovici, Denisa Nicolae, Steliana Bălăcianu, Rolando Matsangos, Mirela Crețan, Andreea Gheorghe, Mircea Bujoreanu, Marian Pîrvu, Dan Zarug Mihai și Elena Chingălată.
Sebastian Mihăilescu a scris scenariul împreună cu Andrei Epure. Producători executivi sunt Dan Wechsler, Andreas Roald și Jamal Zeinal-Zade, producător asociat – Antoine Simkine, coproducătoare – Ewa Puszczyńska și Nina Frese, iar producătoare sunt Diana Păroiu și Ada Solomon.
Sebastian Mihăilescu este scenarist, regizor și producător. După ce a obținut diploma de licență în informatică, a urmat cursuri de licență și de master de regie de film în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” din București. A debutat în regie în 2012, cu scurtmetrajul documentar ”Titza”, care a fost urmat de trei producții scurte de ficțiune. Dintre ele, scurtmetrajul ”Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală”, produs în 2016, a avut premiera în competiția Pardi di Domani a Festivalului Internațional de Film de la Locarno.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu