Închide

Ce pregătește Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei de Noaptea Muzeelor, sâmbătă

Cultură by Actual de Cluj - mai 08, 2023 0 177

Câteva dintre puținele vase grecești din colecția Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei ies de la naftalină pentru a fi admirate sâmbătă cu ocazia unei expoziții de Noaptea Muzeelor, altfel întreaga colecție a muzeului fiind sub lacăt deja de aproape două decenii, de când muzeul stă închis.
Puțini sunt cei care știu că Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține o colecție de vase grecești, nu foarte generoasă în ce privește numărul de piese – aproximativ 40 de exemplare – însă semnificativă, spectaculoasă chiar după cum apreciază reprezentanții muzeului în ce privește varietatea formelor de vase, a stilurilor decorative și a centrelor de producție. Dintre acestea, atrag atenția în mod special vasele cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î Chr. Ele au ajuns în România în mare măsură ca urmare a donațiilor făcute de colecționarii împătimiți ai secolelor 19-20, perioadă în care astfel de achiziții erau o adevărată modă. Piesele au fost donate ulterior muzeelor.
Expoziția va fi vernisată vineri 12 mai și poate fi vizitată și sâmbătă cu ocazia Nopții Muzeelor. Astfel, prin intermediul unor exponate de excepție pe tot etajul al doilea al MNIT, vizitatorii vor face o călătorie în Etruria și în sudul Italiei din secolele V-III î. Chr., ”o incursiune în lumea credințelor și ideilor despre viață și moarte”, arată MNIT. ”Ca o surpriză, în periplul pe care vi-l propunem, este și o adaptare după un mormânt pictat din acea perioadă. Vom include și ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică”.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai, la ora 12, la sediul muzeului, și poate fi vizitată până în ianuarie anul viitor. ”Tema în sine este inedită. Vase greceşti au fost sau se regăsesc etalate în expoziții de bază sau în expoziții temporare ale unor muzee din țară, dar, din câte cunosc până acum, nici una dintre ele nu a abordat tema vaselor cu figuri roșii, produse ale atelierelor din Etruria și din Magna Grecia. Fără îndoială sunt vizitatori care vor ieși din expoziție mai îmbogățiți și vor realiza că spectaculos este însuși faptul că la Cluj pot vedea piese originale cum numai muzeele mari ale Europei au in propriul patrimoniu”, spune Cristina Popescu, curator al expoziției.
Cu ocazia Nopții Muzeelor MNIT pregătește și o a cincea ediție a seriei High Classic Rooms, sâmbătă la ora 18, unde biletele de intrare costă 50 de lei. Ediția de sâmbătă e dedicată memoriei lui Constantin Daicoviciu. Astfel, de la ora 18 MNIT propune publicului un eveniment special în deschiderea Nopții Muzeelor, în cadrul unui proiect care implică artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii. Aceștia susțin recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului. Practic, fiecare astfel de eveniment reprezintă o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului sau episodului, în acest caz al cincilea. Artiștii interpretează repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat. Sâmbătă concertul e dedicat memoriei lui Cristian Daicoviciu. În acest an se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Constantin Daicoviciu și 50 de ani de la moartea sa. Cu această ocazie, publicul va putea vizita o mini-expoziție de obiecte care au aparținut lui Constantin Daicoviciu, însoțită de o serie de proiecții cu fotografii reprezentând scene din viața sa personală și profesională, în timp ce ascultă muzica Cvartetului Arcadia. După recital, expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare în cadrul Nopții Muzeelor la MNIT și doar atunci.
La MNIT mai rămân deschise expoziția ”Zei și Muritori din Egiptul Antic”, la etajul 1, și ”Incursiuni dacice în spațiul virtual” la etajul 2.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu