Închide

Un film regizat de un student clujean, selectat la festival de film în Portugalia

Educaţie by Actual de Cluj - mart. 25, 2021 0 244

Un număr de opt scurtmetraje realizate de studenți clujeni vor fi prezentate la un festival de film în Portugalia.

Opt scurtmetraje ale studenților de la Facultatea de Teatru și Film a universității ”Babeș-Bolyai” vor fi prezentate la a patra ediție a BEAST International Film Festival din Portugalia, online în perioada 24-28 martie.
Astfel, ”Patul lui Procust”, semnat de Andrian Împărățel, va concura în secțiunea East Wave, dedicată tinerelor talente din Europa Centrală și de Est, fiind singurul film românesc aflat în această selecție. Alte șapte filme vor face parte din prezentarea facultății clujene, invitată în acest an în secțiunea School Visit: ”Self Care” (regia Pogonyi Hunor), ”Hellen” (regia: Claudia Alexandru), ”The Emigrants” (regia: Andra Salaoru), ”Speranța” (regia: Sandra Rad), ”Máscara” (regia Szitai Eszter), ”To Grow Under a Wild Cherry Tree” (regia: Agata Olteanu) și respectiv ”Obscure” (regia Ervin Szabo).

Festivalul de film urmărește să prezinte publicului internațional cinematografia central și est-europeană, acoperind 21 de țări.

”Patul lui Procust” a fost selectat și la festivalul de la Locarno, din Elveția, în 2018. Atunci regizorul Andrian Împărățel era student în anul II la Cinematografie & Media, Specializarea Regie de Film, iar proiectul său, inițial un exercițiu de seminar, este coordonat de cunoscuții regizori Radu Jude și Adrian Sitaru, profesori ai Universității Babeș-Bolyai, care contribuie activ la dezvoltarea Școlii de film de la Cluj. Acesta explica în 2018 pentru actualdecluj.ro: „e vorba despre un tânăr, Dan, care săturat de problemele de acasă decide să doarmă la o cunoștință mai veche, Ștefan. Cea mai mare parte a filmului constă din interacțiunea a două caractere diferite”. „Filmul trebuia să fie pentru examenul de semestru 1, anul 2. Doar că am scris atâtea scenarii care nu mi-au plăcut, am zis că mai bine las pe restanță filmul. Și așa a apărut ideea. Am scris scenariul într-o săptămână. Bine, ideile și detaliile le aveam în cap de mai de mult. După aceea, cu ajutorul producătorului meu, Vasile Todinca, am găsit doi actori potriviți. Un actor a terminat anul trecut la facultatea de teatru și televiziune la Babeș, Cosmin Stănilă. Iar celălalt a terminat anul acesta și îmi este prieten, Bogdan Sălceanu. Locația aș zice că a fost una dintre cele mai importante elemente în acest film. Prima oară când am văzut camera am zis că este exact ceea ce căutam. Filmările in sine au durat două zile, șase ore prima și 12 ore a doua. Aș mai fi prelungit dar programele noastre nu permiteau”.

Citește și:

Scurtmetraj făcut de un student din Cluj, la festivalul de film de la Locarno. „Sunt total uimit”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu