Închide

Scurtmetraj făcut de un student din Cluj, la festivalul de film de la Locarno. „Sunt total uimit”

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 13, 2018 0 2659

Filmul regizat de un student din Cluj a fost selecționat la festivalul de film de la Locarno, din Elveția, unul dintre cele mai prestigioase din Europa.

Studentul Andrian Împărățel învață la Facultatea de Teatru și Televiziune de la UBB Cluj și a regizat filmul „Patul lui Procust”, selecționat la Festivalul de la Locarno (Elveția), unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din Europa, cu prima ediţie în 1946 și creditat în top 15 mondial, alături de festivalurile de profil din Cannes sau Berlin.
Adrian Împărățel este student în anul II la Cinematografie & Media, Specializarea Regie de Film, iar proiectul său – inițial un exercițiu de seminar – este coordonat de cunoscuții regizori Radu Jude și Adrian Sitaru, profesori la UBB. Împărățel explică pentru actualdecluj.ro: „e vorba despre un tânăr, Dan, care săturat de problemele de acasă decide să doarmă la o cunoștință mai veche, Ștefan. Cea mai mare parte a filmului consistă din interacțiunea a două caractere diferite”. „Filmul trebuia să fie pentru examenul de semestru 1, anul 2. Doar că am scris atâtea scenarii care nu mi-au plăcut, am zis că mai bine las pe restanță filmul. Și așa a apărut ideea. Am scris scenariul într-o săptămână. Bine, ideile și detaliile le aveam în cap de mai de mult. După aceea, cu ajutorul producătorului meu, Vasile Todinca, am găsit doi actori potriviți. Un actor a terminat anul trecut la facultatea de teatru și televiziune la Babeș, Cosmin Stănilă. Iar celălalt a terminat anul acesta și îmi este prieten, Bogdan Sălceanu. Locația aș zice că a fost una dintre cele mai importante elemente în acest film. Prima oară când am văzut camera am zis că este exact ceea ce căutam. Filmările in sine au durat două zile, șase ore prima și 12 ore a doua. Aș mai fi prelungit dar programele noastre nu permiteau”. În fine, notează el, Împărățel se consideră „extrem de norocos” ca filmul său ssă ajungă la Locarno, „sunt total uimit”.

Filmul va fi proiectat în cadrul secțiunii „Pradi di domani” (Leoparzii de maine) a competiției pentru trofeul Pradino d’Oro, trofeu care a fost câștigat anul trecut de clujeanca Cristina Haneș, absolventă a secției de Cinematografie de la UBB, și de Adrian Sitaru, student al universității la momentul respectiv, în 2007.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu