Închide

Un film care a avut premiera națională la Cluj, propunerea României la Oscar

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 03, 2024 0 87

Cel mai nou film scris și regizat de Emanuel Pârvu, ”Trei kilometri de la capătul lumii” (Three Kilometres to the End of the World), este propunerea României pentru Premiile Oscar 2025, categoria ”Cel mai bun lungmetraj internațional”. Filmul a avut premiera națională la Cluj, la festivalul de film Transilvania, cel mai mare de gen din țară.

Filmul a fost ales de comisia de selecţie, alcătuită din profesionişti din industrie: Gabriela Albu – producător și consultant, Ruxandra Ghițescu – regizor, Andrei Tănăsescu – selecționer de festival de film, Alexandru “Doru” Spătaru – scenarist și director de imagine, Octav Chelaru – regizor.

”Trei kilometri până la capătul lumii” a avut premiera în Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes, unde a fost distins cu Queer Palm, ulterior a fost prezentat în selecțiile de la Karlovy Vary, Ierusalim unde a primit Premiul pentru cel mai bun regizor și Sarajevo unde a fost distins cu Premiul Cineuropa și Trofeul Festivalului pentru cel mai bun film. Premiera națională a avut loc la Cluj, în cadrul TIFF, iar apoi la festivalul Anonimul.

Ciprian Chiujdea, Bogdan Dumitrache și Laura Vasiliu joacă în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte actorii Valeriu Andriuță, Ingrid Micu-Berescu, Adrian Titieni, Vlad Brumaru și Vlad Ionuț Popescu. Lista scurtă pentru nominalizările la Oscar 2025 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe 17 decembrie 2024, iar selecția finală pe 17 ianuarie 2025. Cea de-a 97-a gală a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 2 martie 2025, la Los Angeles.

Justificarea Comisiei de Selecție

„Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, se bucură de vizibilitate semnificativă și de apreciere în circuitul festivalier internațional, având un palmares impresionant (Queer Palm la Cannes și Inima Sarajevo). Aceste realizări, precum și recunoașterea din partea unor cineaști influenți, cresc șansele filmului de a impresiona la Oscaruri. Filmul reușește să captiveze prin complexitatea personajelor, iar locul ales pentru amplasarea poveștii asigură o perspectivă specifică și distinctă în rândul candidaților. Prin nuanțe subtile, pelicula sondează probleme contemporane, aducând o contribuție valoroasă la discuțiile actuale. Cu o majoritate de voturi, Comisia de Selecție a considerat că „Trei kilometri până la capătul lumii” este cea mai potrivită alegere pentru a reprezenta România la Oscaruri în acest an, datorită impactului său emoțional și capacității de a rezona cu un public internațional”.

Filmul a fost remarcat de organizatorul TIFF, Tudor Giurgiu, după terminarea ediției din acest an. ”O mie de oameni au rămas târziu în noapte să asculte echipa filmului. Câțiva oameni din public au spus, curajoşi, că e şi povestea lor, s-au putut identifica cu personajul principal. Oameni ostracizați pentru alegerile făcute, blamați în societate. Mă gândeam că acum 15-20 de ani astfel de asumări ar fi fost imposibile. Ruşinea, teama ar fi fost suverane. E foarte tare că filmul a provocat acest dialog”, a arătat acesta. Citește și:

Organizatorul celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj, după ce a închis a 23-a ediție: ”mai altfel decât toate celelalte, diferit, dar foarte bun și consistent”. A remarcat Clujul, ”pentru invitații străini revederea orașului a fost un șoc, arată fantastic”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare