Închide

Elev din Cluj dealer de droguri, vindea ”iarbă” colegilor pe 50 de lei

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 03, 2024 0 563

Elev din Cluj dealer de droguri, vindea ”iarbă” colegilor pe 50 de lei.

Un elev din Cluj a fost condamnat ieri pentru trafic de droguri, dar pentru că e minor a scăpat cu o pedeapsă minimă, mai ales după ce și-a recunoscut faptele.

Conform rechizitoriului, inculpatul în timp ce se afla la școală i-ar fi vândut unui elev un  gram de cannabis cu suma de 50 de lei iar în  perioada iunie – august 2022 ar fi oferit, la momente de timp diferite, spre consum, mai multor colegi, cannabis.

Dosarul s-a format ca urmare a depistării în 13 aprilie 2022 în jurul orei 14 a unui elev în zona hotelului Belvedere asupra căruia s-a găsit cantitatea de 0,4 grame de cannabis și care cu ocazia audierii a precizat că a procurat substanţa de la un coleg de-al său dintr-o clasă paralelă. Pe baza cercetărilor s-a stabilit că acesta e elev al unui colegi național din Cluj-Napoca și în perioada aprilie-august 2022 a comercializat sau oferit cannabis către mai mulți elevi ai aceleiași scoli. ”Inculpatul a efectuat astfel de operațiuni inclusiv în incinta școlii unde studia, fiind cunoscut de către alți elevi ca având preocupări pe linia traficului și consumului de droguri”, au arătat anchetatorii.

În cadrul cercetărilor a fost percheziționat informatic telefonul elevului și din conversațiile stocate a reieșit că intermedia achiziționarea de droguri, pe care o denumea ”zăpadă”.

Potrivit Codului Penal, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii. Consecinţele răspunderii penale faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, sunt acelea ale luării unei măsuri educative neprivativă de libertate. ”Având în vedere împrejurarea că inculpatul a traficat drogurile de risc faţă de colegi de şcoală, inclusiv în incinta şcolii, că era în mod notoriu cunoscut ca un consumator de droguri de risc şi ca o persoană care poate procura asemenea substanbţe, ceea ce înseamnă că se afla în legătură cu dealeri de droguri, că totuşi cantităţile traficate nu erau foarte importante, că este la prima confruntare cu legea penală, că, deşi în faza de urmărire penală a uzat de dreptul la tăcere, în cea de judecată a recunoscut în totalitate acuzaţia ce i se aduce, că provine dintr-o familie organizată, care îl sprijină, că a realizat consecinţele faptelor sale şi a frecventat un program de consiliere psihologică, că ulterior comiterii faptelor rezultatele sale şcolare s-au îmbunătăţit, arătându-se precocupat de viitorul său, tribunalul va alege o măsură educativă neprivativă de libertate moderată ca şi gravitate”, a motivat instanța Tribunalului Cluj în verdictul dat ieri. ”La alegerea acestei măsuri tribunalul a avut în vedere faptul că a recunoscut comiterea faptei şi că este proaspăt trecut de vârsta majoratului, este elev, obţinând rezultate şcolare îmbunătăţite, însă totuşi, ţinând seama de numărul persoanelor faţă de care a traficat droguri de risc, numărul actelor materiale comise faţă de fiecare persoană în parte, contextul traficării drogurilor, şi anume în apropierea mediului şcolar, tribunalul nu a putut să îi aplice inculpatului cea mai puţin severă dintre măsurile educative neprivative de libertate, fiind necesar ca acesta să conştientizeze gravitatea comportamentului său infracţional”.

Astfel, instanța a decis să ia față de inculpat, minor la data săvârşirii infracţiunii însă major la momentul de faţă, măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de şase luni, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.
Măsura educativă a supravegherii va consta în îndrumarea şi controlarea inculpatului, în cadrul programului său zilnic, pe durata stabilită de şase luni de zile, de către părinţii săi, sub coordonarea Serviciul de Probaţiune pentru a asigura participarea inculpatului, minor la data comiterii faptei, la cursuri şcolare sau de formare profesională şi prevenirea desfăşurării unor activităţi sau intrarea în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare al acestuia. Acesta a mai fost obligat ca pe durata acestor șase luni să meargă la școală, să nu se deplaseze în baruri, cluburi, discoteci, festivaluri de muzică, la spectacole artistice sau sportive, să se prezinte la Serviciul de Probaţiune la datele fixate de această instituţie și să se supună măsurilor de control exercitate asupra acestuia.

Decizia a fost luată ieri și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Foto arhivă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare