Organizatorul celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj, după ce a închis a 23-a ediție: ”mai altfel decât toate celelalte, diferit, dar foarte bun și consistent”. A remarcat Clujul, ”pentru invitații străini revederea orașului a fost un șoc, arată fantastic”
Actualitate by Actual de Cluj - iul. 01, 2024 0 119
Directorul celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj, trage linie la o săptămână de la închiderea festivalului și concluzionează că a fost o ediție ”mai altfel decât toate celelalte”, aceasta fiind a 23-a ediție a festivalului.
Regizorul Tudor Giurgiu e directorul TIFF și inițiatorul său în urmă cu mai bine de două decenii. La o săptămână de la gala finală de premiere, Giurgiu spune că ediția din acest an a fost ”mai altfel decât toate celelalte, diferit, dar foarte bun și consistent”.
Între concluzii Giurgiu a remarcat echipa, ”cu majuscule, în mod clar”. ”Pentru că toți colegii au fost la înălțime, într-un an complicat pentru mine, cu multe premiere și deplasări”, spune acesta. Acesta a remarcat și dialogul de după filmul ”Trei kilometri până la capătul lumii” al lui Emanuel Pârvu. ”O mie de oameni au rămas târziu în noapte să asculte echipa filmului. Câțiva oameni din public au spus, curajoşi, că e şi povestea lor, s-au putut identifica cu personajul principal. Oameni ostracizați pentru alegerile făcute, blamați în societate. Mă gândeam că acum 15-20 de ani astfel de asumări ar fi fost imposibile. Ruşinea, teama ar fi fost suverane. E foarte tare că filmul a provocat acest dialog”, spune acesta.
Giurgiu a mai remarcat cine-concertul Metropolis, de la castelul Banffy din Bonțida, performeri fiind italienii de la Edison Studio – ”un alt highlight al festivalului”. Totodată, deşi nefinalizat 100%, filmul ”Morometii 3” ”a captivat publicul”, consideră Giurgiu – acesta a dat buzna să-l vadă, aproape trei mii de spectatori. ”Alex Călin, Olimpia Melinte, Horațiu Mãlãele, Mara Bugarin sunt minunați pe marele ecran. M-am bucurat să aud un buzz foarte bun după proiecție, filmul va ieşi în toamnă pe ecrane”, spune regizorul.
Să adăugăm că Giurgiu a remarcat și orașul în sine. ”Clujul. Nu o fi locul perfect, o ştiu mai bine cei care locuiesc acolo (un flat white în centru e 17 lei față de 13 în Bucureşti) dar, pentru invitații străini care (mulți) vin an de an la TIFF, revederea oraşului, post-încheierea lucrărilor din centru, a fost un şoc. Mi-au spus că arată fantastic, contribuie la o atmosferă unică de festival iar energia tinerilor, care au luat în posesie străzile recent pietonalizate, e incredibilă”, concluzionează acesta.
O mare descoperire, cel puțin pentru Giurgiu, e … cinematograful Mărăști, redeschis în urmă cu mai bine de 12 ani. ”O mare descoperire”, spune Giurgiu. ”Un cinema de cartier, reabilitat de Primărie în urmă cu mulți ani, unde nu văzusem niciun film până la capăt. În TIFF a fost mai tot timpul plin, am fost la un film japonez (era sold out), am găsit o proiecție impecabilă tehnic, totul confortabil şi plăcut. O dovadă că investiția în infrastructura culturală merită făcută. Mai ales în cartiere”.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Grup infracţional la Cluj, specializat în operaţiuni cu substanţe psihoactive / Două persoane au fost arestate și pentru alte două s-a dispus măsura controlului judiciar
oct. 13, 2024 0
-
Adela Mîrza, dispută cu liderul PNL Cluj într-o emisiune: „Cum e cu cinstea și onoarea?” / PNL Cluj a mințit că-i exclude pe cei care au împrăștiat pliante false
oct. 13, 2024 0