Închide

Un deținut din Gherla a băut dezinfectant, a fost testat cu alcooltestul, pedepsit cu o lună de interzicere a primi pachet

Actualitate by Mihai Prodan - dec. 21, 2022 0 1720

Un deținut din penitenciarul Gherla a băut dezinfectant, pentru că mirosea a alcool a fost testat cu aparatul etilotest, și pentru că testul a fost pozitiv i s-a interzis dreptul de a cumpăra și primi bunuri timp de o lună.

Deținutul a atacat decizia, care a fost tranșată la Judecătoria Gherla; instanța a apreciat că decizia e prea severă și a mai înmuiat-o. Astfel, prin hotărârea comisiei de disciplină din cadrul Penitenciarului Gherla i s-a aplicat deţinutului sancţiunea de suspendare a dreptului de a primi şi cumpăra bunuri pe timp de o lună, pentru săvârşirea abaterii prevăzute de articolul 82 litera d) din Legea numărul 254/2013.

Legea prevede: ”introducerea în penitenciar, producerea, deținerea, comercializarea sau consumul de stupefiante, băuturi alcoolice ori de substanțe toxice sau ingerarea de medicamente fără prescripție medicală, de natură să creeze tulburări de comportament”.

Comisia a reţinut că deţinutul, în 5 august, mirosea a alcool, motiv pentru care i s-a făcut un control cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv. Împotriva acestei hotărâri condamnatul a formulat o plângere la Biroul judecătorului de supraveghere a privării de libertate. Judecătorul de supraveghere a respins plângerea condamnatului împotriva hotărârii comisiei de disciplină, cu motivarea că, din probele de la dosar, se confirmă realitatea faptei pentru care a fost sancţionat condamnatul. Împotriva acestei decizii condamnatul a formulat o contestaţie.
Instanţa reţine că măsura sancţionării condamnatului este legală şi temeinică. Astfel, realitatea faptei săvârşite a fost dovedită cu probele administrate în cursul procedurii disciplinare şi notele raport întocmite de agenţii de penitenciar. ”Aceste persoane au perceput în mod direct evenimentul în care a fost implicat condamnatul, astfel că relatărilor lor sunt credibile. De asemenea, rezultatul testării are un grad înalt de obiectivitate. Condamnatul a recunoscut nuanţat săvârşirea faptei, în sensul că a băut puţin dezinfectant”, a arătat instanța Judecătoriei Gherla.
Instanţa a audiat doi martori iar aceştia au declarat că deținutul nu a consumat băuturi alcoolice şi nu se afla sub influenţa alcoolului. Acesta era tulburat din cauza faptului că tatăl său era decedat recent iar mama sa era într-o stare gravă la spital. ”Având în vedere că persoana privată de libertate se afla într-o stare psihică fragilă, din cauza situaţiei părinţilor acestuia, instanţa apreciază că, pe fondul acestor probleme cu părinţii, pentru a-şi diminua stresul în care se afla, condamnatul a consumat băuturi alcoolice”, a apreciat instanța. ”Având în vedere situaţia grea în care se afla contestatorul la momentul săvârşirii faptei, instanţa apreciază că sancţiunea aplicată de comisia de disciplină este prea severă, astfel că (…) va admite în parte contestaţia din acest dosar şi va desfiinţa parţial încheierea atacată precum şi hotărârea comisiei apoi va stabili condamnatului o sancţiune mai blândă, respectiv sancţiunea de suspendare a dreptului de a participa la activităţi culturale, artistice şi sportive, pe o perioadă de o lună”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.