Închide

Un cunoscut sculptor clujean vernisează expoziție cu lucrări de mari dimensiuni în piața Unirii

Cultură by Actual de Cluj - oct. 12, 2019 0 245

Cunoscutul sculptor clujean Liviu Mocan vernisează mâine expoziție în aer liber cu două sculpturi de mari dimensiuni chiar în buricul Clujului.
Mocan a amplasat trei sculpturi de mari dimensiuni în piața Unirii din Cluj-Napoca, într-o expoziție pe care o vernisează mâine la ora 17. Expoziția ”Cuvântul s-a făcut trup” este formată din trei lucrări monumentale – ”Cuvântul s-a făcut trup sau Cartea cu care vorbești”, ”Gânditorul” și ”Arcul Unirii”, care rămân în piață până în 4 noiembrie.
”Lucrarea centrală care adună în ea toată ideea expoziției este ”Cuvântul s-a făcut trup sau Cartea cu care vorbești”, un sul vertical de litere a trei alfabete – aramaic, ebraic și grec. Acest sul se defășoară și ia trup de ființă umană, un trup masculin cu o înălțime de 3,20 metri și care, practic, este o întrupare a cuvântului. ”Gânditorul” este o interpretare contemporană a Gânditorului de la Hamangia de acum 5.000 de ani î.H. Lucrarea are aceeași formă și proporții cu a celebrei sculpturi, dar are dimensiuni diferite: 2,5 m, nu 11,5 cm. ”Gânditorul” din Piața Unirii  e plin de ochi, sute de ochi sugerând nu o meditație introspectivă, ci o meditație bazată pe observație, pe ceea ce privim, pe realitatea din jur. Cea de-a treia lucrare, ”Arcul Unirii”, sugerează Unirea Principatelor Române și face parte dintr-un proiect mai amplu cu 12 arce, intitual ”Domul Limbii Române sau Arcul Marii Unirii”, explică artistul. 
Cu ocazia vernisajului, publicul prezent va putea experimenta o proiecție în realitate virtuală 3D realizată de profesorului Luigi Mistodie și inspirată de una dintre lucrările sculptorului Liviu Mocan.  Evenimentul va avea parte și de un moment muzical susținut de Ansamblul de Corni al Academiei  Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima”. 
Liviu Mocan, unul dintre cei mai importanți sculptori ai momentului, este între altele autorul grupului statuar ”Stâlpi împușcați’” din Piața Unirii.
  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu