Închide

Un consulat onorific al Republicii Moldova a fost deschis în Cluj-Napoca/Este coordonat de Nina Moldovan, cea care conduce unul dintre cele mai mari hoteluri din oraș

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 06, 2023 0 347

Ambasada Republicii Moldova la București are începând din 5 decembrie un consulat onorific la Cluj-Napoca, în fruntea căruia a fost numită Nina Moldovan, actualul director al hotelului Radisson Blu din Cluj-Napoca, cu experiență și în domeniul imobiliar. Consulatul a fost inaugurat de către ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Excelența Sa, Victor Chirilă.

„Acest consulat are o semnificație importantă pentru noi. Ne dorim să aducem cât mai aproape inima Transilvaniei și inima Republicii Moldova. Ne propunem să valorificăm cât mai mult posibil interesul nostru comun pentru un viitor comun național și european. Aici mă refer la acea bogăție pe care o aveți dumneavoastră aici, fie că vorbim de lumea academică, lumea culturală, fie că vorbim de economia dinamică pe acre o aveți, de experiența pe care ați parcurs-o de 30 de ani. Ne propunem ca prin acest consulat onorific la Cluj să dăm un impuls și mai mare legăturilor care există între Cluj și Republica Moldova, între Cluj și orașul înfrățit Ungheni. Și sperăm ca și alte orașe din Republica Moldova, aici mă gândesc la Bălți, să devină oraș înfrățit cu Clujul. Avem nevoie să aducem cât mai mult spirit românesc în acest oraș și putem face acest lucru reînnodând legăturile culturale, economice, academice și spirituale cu acest oraș. Mă bucură faptul că acest consulat onorific va fi condus de primul consul onorific la Cluj, de o doamnă. O doamnă cu o carieră profesională impresionantă, care a reușit să se afirme aici la Cluj și să fie cunoscută și în Republica Moldova. Doamna Nina Moldovan care a condus mai multe proiecte în domeniu afacerilor”, a subliniat ES Victor Chirilă, adăugând că a doua economie a României, Cluj-Napoca poate contribui la dezvoltarea economiei Republicii Moldova prin aducerea de mai multe investiții.

Primarul Emil Boc a afirmat că prin deschiderea Consulatului Republicii Moldova la Cluj-Napoca nu asistăm la un simplu fapt fizic al inaugurării celui de la 22-lea consulat onorific la Cluj-Napoca, dar și la un moment de suflet și de istorie.

„Dacă acum 105 ani, cei care au fost aici pe acest pământ românesc au avut curajul să facă cea mai puternică construcție din istoria neamului românesc și noi trebuie să fim pregătiți pentru ca această construcție să dăinuiască și să o ducem la alt nivel. De ce spun asta? Pentru că astăzi Republica Moldova a fost invitată alături de Ucraina să înceapă negocierile de aderare la UE Din nou ni se arată șansa istorică pentru noi românii de a fi toți în același spațiu de libertăți, de democrație și pace. Spațiul UE. Este o șansă mare ca, într-un context istoric, economic, social și politic, să trecem relațiile noastre cu Republica Moldova la nivelul următor și anume de a ne ajuta reciproc, de a ajuta Moldova să acceadă mai ușor în spațiul european, pentru că viitorul nostru este comun în Uniunea Europeană”, a spus Emil Boc.

 

La rândul său, consulul onorific al Republicii Moldova la Cluj, Nina Moldovan a declarat că primele contacte cu Republica Moldova le-a avut când a condus un parc tehnologic din Cluj-Napoca. „Este o onoare extraordinară să fiu investită în funcția de Consul Onorific al Republicii Moldova la Cluj. Voi depune toate eforturile pentru a sprijini și a reprezenta comunitatea noastră cu demnitate și profesionalism. Am interacționat cu mediul de business din Republica Moldova și am cunoscut oameni din zona de afaceri, academică, studenți dar și reprezentanți ai asociațiilor culturale. Îmi doresc să consolidăm punțile existente prin colaborări mai intense pe proiecte concrete și utile”, a spus Nina Moldovan, precizând că va acționa ca toți cetățenii din Republica Moldova să se simtă la Cluj ca acasă.

La evenimentul de deschidere au participat  oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic dar și studenți basarabeni care studiază în centrul universitar clujean.

Sursă foto: Primăria Cluj/Dan Ștefan Tarcea/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu