Închide

Un cluster şi încă un cluster – ce proiecte au asociaţiile de firme de la Cluj

EconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 04, 2016 0 638

 

Clujul aplică, prin clustere, la patru proiecte noi, anunţă organizatorii după închiderea primei ediții a Conferinței Internaționale a Clusterelor, de la care a lipsit Cluj IT. Se mai creează un cluster: unul de Industrii Creative din Transilvania de Nord, iar celelalte parteneriate au în vedere crearea de centre de consultanţă pentru atragerea de fonduri destinate dezvoltării sectorului agroindustrial,precum și tehnologii și materiale noi care să înlocuiască lemnul în construcția „mobilierului viitorului”.

Citeşte şi:

Clujul se vrea “Capitală a Inovării”. Ca Amsterdamul și Barcelona. Din forurile europene: “nu doar să tot plănuim, să plănuim, să plănuim, trebuie să trecem la acțiune”

Proiectele anunţate de organizatori:

AgroTransilvania Cluster a pus bazele unui proiect în colaborare cu Academia Română şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, parte a programului Horizon 2020, prin care se va crea, la Cluj, un centru de informare şi transfer tehnologic, iar alte două vor fi inaugurate în Franţa şi Germania. Prin aceste centre, entităţile interesate vor putea afla informaţii despre accesarea fondurilor necesare pentru investiţii în domeniul agriculturii, deschizând, astfel, calea spre dezvoltarea micilor şi marilor fermieri.

Clusterul Mobilier Transilvan a stabilit un parteneriat cu două clustere din Ungaria pentru un schimb de tehnologii şi know-how, care se va concretiza în perioada 19-22 septembrie, când o delegație din Cluj va vizita orașele Szeged, Pecs și Sopron. Parteneriatul va contribui la implementarea proiectului “Cluster Mobilier Transilvan – cluster inovativ de interes european” în perioada august 2016 – decembrie 2020. Proiectul susține crearea unui „mobilier al viitorului”, în care masa lemnoasă să fie parțial înlocuită cu alte materiale dezvoltate în laborator, mai durabile şicu un impact redus asupra mediului înconjurător.

Transylvania Energy Cluster va aplica, împreună cu DBFZ Deutsches Biomasseforschungszentrum GMBH, (Leipzig, Germania), la apelul deschis în cadrul programului Horizon 2020 pentru eficienţă energetică: EE 13 Cost reduction of nearly zero energy buildings. Statele membre ale Uniunii Europene şi-au luat angajamentul ca, până la finalul anului 2020 (2018 pentru clădirile publice), toate noile clădiri să primească certificare NZEB, cu un consum de energie aproape de zero.

În cadrul workshopului de industrii creative, organizat de clusterul iTech Transilvania, s-au pus bazele creării unui cluster în domeniu, printr-un acord de colaborare care urmează a fi parafat în perioada următotare. Tot în acest sens, preşedintele Alianţei Industriilor Creative din Europa, Rasmus Wiinstedt Tscherning, a invitat oraşul să devină gazda unei ediţii a Creative Business Cup (CBC). CBC este un eveniment anual care pune faţă în faţă start-up-uri din domenii creative cu investitori şi companii mari din domeniu, iar finala se desfăşoară la Copenhaga.

Prima ediţie a Conferinţei Internaţionale a Clusterelor s-a desfăşurat în perioada 23-24 iunie și a fost organizată de Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord, care include șase clustere: Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster, iTech Transilvania Cluster, TREC – Clusterul de Energie din Transilvania, Cluster Gusturi Transilvane şi Clusterul LifeStyle din Transilvania.

Consorțiul Clusterelor din Transilvania de Nord reprezintă peste 260 de entități din domeniul economic, cercetare și inovare și domeniul administrației publice. Companiile reprezentate de aceste clustere au peste 18.000 de angajați și o cifră de afaceri cumulată de peste 1,3 miliarde de euro.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu