Închide

Un clujean din Huedin, trimis în judecată după ce a incendiat o mașină cu bricheta

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 11, 2023 0 1991

Mai mulți tineri din Huedin care au furat acumulatorul dintr-o mașină după care i-au dat foc, și au răsturnat cu roțile în sus o alta, au scăpat de rigorile legii după ce proprietarii și-au retras plângerile; unul singur e trimis în judecată pentrudistrugere.

Faptele s-au petrecut în 24 octombrie 2020 în jurul orei 20 în Hyedin, în zona denumită popular ”Bolic”. Nouă tineri au aruncat cu pietre și au lovit cu picioarele într-o mașină Citroen ZX și într-un Opel Corsa, spărgând geamurile autovehiculelor, după care doi dintre aceștia au furat acumulatorul din Opel, un altul a sustras un cric auto din același autovehicul, după care toți au răsturnat cu roțile în sus autovehiculul Citroen, iar unul dintre aceștia, folosind o brichetă, a incendiat Opelul, care a ars în integralitate, în felul acesta fiind aduse în stare de neîntrebuințare ambele autovehicule și fiind produs un prejudiciu de aproximativ 4000 lei.

Patru dintre aceștia au fost trimiși în judecată, dar în etapa judecății ambele persoane vătămate s-au prezentat în instanță și au arătat că își retrag plângerea penală pentru distrugere și respectiv furt calificat. Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin a atacat decizia instanței care a închis procesul ca urmare a împăcării părților, un singur inculpat fiind re-trimis în judecată pentru infracțiunea de distrugere în formă continuată. Aceasta pentru că împăcarea părților e posibilă doar în cazul aliniatelor 1 și 2 din art. 253 din codul penal, or acesta a fost trimis în judecată pentru incidența aliniatului 4 din articolul menționat. Curtea de Apel a tranșat situația și a dat dreptate procurorilor din Huedin, reținând inculpatul zis ”Rubin” a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de distrugere în formă continuată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 253 alin. (1) și (4) C. pen. ”Aşadar, în privinţa acestui inculpat, în ceea ce priveşte infracţiunea de distrugere prevăzută de dispoziţiile art. 253 alin. (4) C. pen., nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 158 Cod Penal, astfel că soluţia de încetare a procesului penal pornit împotriva lui, pentru această faptă, este nelegală”, a arătat instanța.

Art 253 Distrugerea
(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu