Închide

Un clujean a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor după ce a înjunghiat un alt bărbat într-o altercație

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 13, 2023 0 240

Un clujean a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru tentativă de omor după ce a înjunghiat un alt bărbat într-o altercație.
Autorul are 27 de ani, nu are studii, nici familie, și provine dintr-un mediu social care îşi duce existenţa la marginea societăţii, de pe o zi pe altă, fără angajamente şi fără responsabilităţi, după cum a notat instanța Tribunalului Cluj în decizia sa de condamnare la închisoare cu executare.
Acesta are antecedente penale pentru o tentativă de tâlhărie calificată, astfel că instanța l-a condamnat la închisoare cu executare. Au contat și alte argumente: ”Tribunalul va avea în vedere şi conduita inculpatului după săvârşirea infracţiunii, reţinând aici faptul că acesta a fugit imediat după faptă, nu s-a preocupat deloc de soarta persoanei vătămate, nu a apelat numărul de urgenţă 112, nu a manifestat nici un fel de regret pentru fapta sa pe care, de altfel, nu şi-a asumat-o, iar în cursul procesului penal acesta şi-a schimbat din nou poziţia procesuală, a avut o atitudine procesuală neconformă că exercitarea cu bună credinţă a drepturilor procesuale, la un moment dat solicitând amânarea cauzei pentru a-şi angaja un avocat, iar în momentul în care s-a prezentat la termen a spusă că nu a reuşit să îşi angajeze avocat deoarece a avut un deces în familie, respectiv i-a murit o fetiţă, fără să poate prezenta vreun act justificativ în acest sens, şi solicitând o nouă amânare, tribunalul solicitându-i să depună acte justificative legate de decesul copilului, ulterior inculpatul nemaiprezentându-se în faţa instanţei de judecată”.

Fapta e veche, din mai 2016. Aflată într-un bar pe strada Cantonului, lângă groapa de gunoi a Clujului, persoana vătămată a aflat că fosta prietenă, care îl părăsise de curând, se afla pe strada Fabricii de Zahăr împreună cu mai multe persoane de etnie rromă. În acest context, persoana vătămată, împreună cu martorii prezenţi au hotărât să se deplaseze acolo pentru a o aduce înapoi, în comunitate, pe strada Cantonului. Au pornit pe strada Fabricii de Zahăr cu o mașină, unde au constatat că în zona căii ferate se afla inculpatul, tatăl acestuia, concubina inculpatului și mai mulți martori. Între aceştia a început o discuţie legată de întoarcerea femeii în comunitatea de pe strada Cantonului, aspect cu care tatăl inculpatului nu a fost de acord. Discuţia a degenerat, toţi cei prezenți au început să se împingă şi să se agreseze, context în care inculpatul a scos un briceag cu care a înjunghiat-o în spate pe persoana vătămată, în zona posterioară a toracelui, provocându-i o plagă înţepat-tăiată, deschisă. În momentul în care inculpatul a încercat încă odată să o înjunghie pe persoana vătămată, un martor a barat cu mâna acţiunea inculpatului, fiind tăiat.
După ce a înjunghiat-o pe persoana vătămată, inculpatul a fugit, fiind urmărit cu un topor pe care îl găsise în acel loc şi care probabil fusese asupra tatălui inculpatului. Martorul a aruncat apoi toporul în zona spaţiului verde din proximitatea imobilului nr. 77 de pe strada Fabricii de Zahăr.
Ulterior, au fost anunţate organele de poliţie prin SNAU 112. Persoana vătămată a fost transportată de urgenţă la spital, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale.

”Tribunalul apreciază că, faţă de caracterul violent al inculpatului, faţă de lipsa unor preocupări constructive, cum ar fi efectuarea unor studii, obţinerea unei calificări profesionale, faţă de atitudinea nesinceră manifestată de către inculpat pe parcursul întregului proces penal şi faţă de încercarea de a avea o înţelegere frauduloasă cu persoana vătămată, se impune aplicarea unei pedepse orientate înspre maximul special, astfel că îi va aplica inculpatului pedeapsa de 8 ani închisoare”, a motivat instanța.

Decizia a fost luată în 6 martie de către Tribunalul Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu