Închide

Un clujean a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor după ce a lovit cu briceagul un alt bărbat, în Mănăștur

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 23, 2022 0 164

Un clujean a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor după ce a lovit cu briceagul un alt bărbat, în Mănăștur.

Faptele s-au petrecut în urmă cu un an, în 28 iulie, în fața unui bloc de pe strada Bucegi din Mănăștur. Incupatul din dosar, folosind un obiect tăietor-înțepător, adică un briceag, a zgâriat portierele din partea stângă ale autoturismului marca VW Polo proprietatea persoanei vătămate, iar pe fondul unui conflict spontan, i-a aplicat acesteia din urmă o lovitură cu mânerul briceagului în zona capului și două lovituri cu lama briceagului – una în zona abdomenului și alta a femurului stâng-, cauzându-i leziuni ce au necesitat 14-16 zile de îngrijiri medicale.

În instanță inculpatul a recunoscut comiterea celor două fapte și a cerut să fie judecat în procedura simplificată a recunoașterii vinovăției. Acesta a cerut pe durata procesului și schimbarea încadrării juridice din tentativă de omor în infracțiunea de lovire sau alte violențe, cerere respinsă însă. Motivul – inculpatul a aplicat persoanei vătămate trei lovituri de cuțit, care este un obiect apt de a produce moartea, aceste lovituri au fost aplicate în zone vulnerabile și anume: abdomen, picior și cap; din declarația persoanei vătămate rezultă faptul că între părți a existat un conflict anterior, respectiv că persoana vătămată a fost amenințată de către inculpat cu moartea, acesta a așteptat-o pe persoana vătămată și pe martoră câteva ore în fața imobilului, inculpatul a aplicat acele lovituri pe fondul unei vădite nervozități, din fericire pentru persoana vătămată agresiunea pe care a suferit-o a rămas doar sub forma unei tentative, a apreciat instanța. Tot din probele dosarului rezultă faptul că persoana vătămată și martora au fost urmăriți cu mașina de către inculpat, aceștia au fost sunați în mod repetat de către inculpat care le-a adresat amenințări. Tot pe fondul conflictului existent, nervozitatea inculpatului s-a manifestat și sub forma distrugerii mașinii persoanei vătămate așa cum s-a reținut în rechizitoriu.

”În ceea ce privește latura civilă a cauzei, se justifică solicitările de natură materială; datorită scriptelor depuse la dosar acele, sume solicitate de către persoana vătămată cu titlu de despăgubiri civile și anume suma de 2520,90 lei pentru distrugerea mașinii, suma de 760 lei reprezentând contravaloarea expertizei psihologice, 40 lei pentru xerocopiile din dosar și onorariul avocat ales în sumă de 1.000 Euro, se justifică şi vor fi acordate.
Referitor la suma de 10.000 Euro cerută de către persoana vătămată cu titlu de daune morale, corespunde adevărului că în urma incidentului între părți, persoana vătămată a suferit atât fizic cât și psihic, dovadă fiind urmele de pe corp sub formă de cicatrici; în ceea ce privește suferința psihică, este de necontestat deoarece persoana vătămată a apelat la ajutor de specialitate, și anume la un psiholog pentru a-și reveni și a înlătura consecințele negative, precum și umilința suferită de aceasta datorită atacului inculpatului într-un loc public și în fața martorei, care îi este iubită; în aceste condiții daunele morale se justifică a fi acordate însă în cuantum de 5.000 euro, sumă pe care instanța o apreciază ca fiind aptă să contribuie la acoperirea traumelor suferite de persoana vătămată, dar și justificată raportat la împrejurările în care a avut loc incidentul dintre părți”, arată Tribunalul Cluj, care l-a condamnat pe agresor la trei ani de închisoare. Decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare