Închide

Un biofizician din Cluj care cercetează Lacul Ursu din Mureș recomandă instalarea unui tub de sticlă pe fundul apei pentru ca turiștii să poată vederea „o lume unică”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 16, 2022 0 2240

Un biofizician din Cluj-Napoca, Hantz Peter, care explorează adâncurile celui mai mare lac helioterm din lume, lacul Ursu din stațiunea Sovata, a oferit imagini de pe fundul lacului și date privind ecosistemul acestuia. El a recomadat chiar autorităților locale să instaleze un tub de sticlă prin care turiștii să poată descoperi lumea fascinantă de acolo.

 

Lacul Ursu are un ecosistem unic, este cel mai mare lac heliotermic din lume. Am găsit niște lucruri foarte interesante din punct de vedere știinţific, covorul cianobacterial care are un ciclu anual foarte interesant. Am găsit și rhodobacterii care fac o fotosinteză în infraroșuEu am fost primul și ultimul scafandru care a reușit acest lucru. Am reușit să cobor la fundul lacului, care este de aproximativ 20 de metri (…) Face un așa zis foto bioreactor, care poate să aibă aplicații și în spațiu pentru astronauți, care produce oxigen și hrană pentru astronauți”, a  spus dr. Hantz Péter, biofizician, citat de stirileprotv.ro.

Imaginile surprinse în adâncul lacului sărat au fost prezentate și localnicilor. Omul de știință a venit chiar și cu o propunere pentru administratorii lacului: introducerea unui tub de sticlă în adâncul apei, prin care turiștii să poată descoperi lumea fascinantă de acolo.

Proiectul de explorare a lacului Ursu va continua și în perioada următoare.

Lacul Ursu deține mai multe recorduri – este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp și singurul lac natural din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi poate ajunge chiar la 50°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată.

În luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi începe să se răcească, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

sursă foto: ZONA TV Facebook

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu